Facebook noscript imagePolisen lättad över att fritidsgårdarna i Botkyrka stängts
Politik
Polisen lättad över att fritidsgårdarna i Botkyrka stängts
ABF:s fritidsgård i Alby. Foto: Skärmdump SVT
ABF:s fritidsgård i Alby. Foto: Skärmdump SVT

Fritidsgårdarna i ABF:s regi i Botkyrka var ett ”uppehållsrum för kriminella”. Så beskriver polisen den verksamhet där öppen drogförsäljning, våld, vapen, personer med skyddsvästar och personal med en kriminell bakgrund förekom. Bulletin går igenom de senaste turerna kring maktstriden i Botkyrka.
– Min bild är någon annan, vi har framställt en egen rapport som finns på vår hemsida där vi klargör, säger Hani Albitar, biträdande ombudsman för ABF och en av initiativtagarna till att överklaga Botkyrka kommuns beslut, till Bulletin.

Sedan Botkyrka kommun stängde ner flera av ABF:s fritidsgårdar under förra våren har det uppstått en konflikt mellan Botkyrka kommun och studieförbundet ABF Botkyrka/Salem.

Beslutet att stänga ner fritidsgårdarna i kommunen fattades av kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ebba Östlin (S) efter en granskning som kommunen lät utföra under januari–mars, utfört av säkerhetsbolaget 2Secure.

Där framkom det bland annat att verksamheten haft inslag av öppen drogförsäljning, våld, vapen, samt personer som burit skyddsvästar i anslutning till fritidsgårdarna och att personal med en kriminell bakgrund arbetat på ABF.

Fritidsgården i Alby pekades ut som särskilt drabbad.

ABF i Botkyrka tyckte att beslutet saknade grund och polisanmälde Botkyrka kommun för nedstängningarna. Ärendet togs upp i Förvaltningsrätten som valde att gå på Botkyrka kommuns linje.

Fallet överklagades till Kammarrätten, men den 19 januari 2023 föll domen, där det framgår att Förvaltningsrättens avgörande står fast.

Ebba Östlin röstades bort

Efter en förtroendeomröstning som sägs ha varit initierad av ABF i helgen, fick Ebba Östlin lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande. Hon röstades bort med siffrorna 91–88.

Östlins stabschef Nadina Rosengren hävdar att omröstningen var ett resultat av att den lokala ABF-föreningen under en längre tid velat få bort S-toppen.

Enligt källor till Aftonbladet skulle ett 50-tal nya medlemmar – vissa med kopplingar till kriminella gäng – ha dykt upp under omröstningen, vilket väckte misstankar om att Östlin röstats bort under kuppliknande former.

Att deltagarna under mötet skulle ha kopplingar till kriminella nätverk har inte kunnat bekräftas då Socialdemokraterna vägrar att lämna ut deltagarlistan med hänvisning till GDPR, något Bulletin rapporterat om.

Jens Sjöström, ordförande för S i Botkyrka, säger till DN att man tar uppgifterna om att gängkriminella deltagit i omröstningen på allvar.

– Har någon sådana belägg vill vi omedelbart få tillgång till dessa uppgifter. Hittills har dock inte några sådana belägg presenterats, tillägger han och understryker att lördagens möte genomfördes i demokratisk anda.

Känner sig utpekade

Flera av de nya medlemmarna i Socialdemokraterna säger till Expressen att de känner sig utpekade som kriminella. Polisen i lokalområdet känner sig dock lättad över beslutet att fritidsgårdarna stängts.

De säger till Aftonbladet att fritidsgårdarna varit ett uppehållsrum för kriminella och att de fått allt mer inflytande över verksamheten.

ABF i Botkyrka har som svar på Botkyrka kommuns granskning låtit göra en egen rapport där de bemöter kritiken. Bulletin har tagit del av rapporten.

Enligt denna rapport ska bilden av att kriminella element, vapen och droger förekommit på fritidsgården vara ”missvisande”.

ABF hävdar att kommunen begått tjänstefel när de motiverat om beslut av nedläggning.

– Min bild är någon annan, vilket vi klargör i rapporten, säger Hani Albitar, biträdande ombudsman för ABF och en av initiativtagarna till att polisanmäla Botkyrka kommun, till Bulletin.

ABF förnekar även till att de skulle ha varit inblandade i att ha rekryterat medlemmar för att försöka kuppa bort Östlin.

– Det jag kan konstatera är ju att ABF Botkyrka/Salem inte är medlemmar i Socialdemokraterna och kan inte heller rekrytera några medlemmar. Eftersom vi inte är medlemmar var vi heller inte representerade på mötet som ägde rum i helgen, säger Hani Albitar till Bulletin.

Läs även: Ny skottlossning mot lägenhetsdörr i Södertälje

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu