Facebook noscript imagePolisen undersöker motiv efter knivattacken i Tyskland
Nyheter
Polisen undersöker motiv efter knivattacken i Tyskland
Arkivbild. Foto: Pontus Ahlkvist/TT
Arkivbild. Foto: Pontus Ahlkvist/TT

Efter knivattacken i Würzburg i Tyskland där en somalisk migrant dödade tre och skadade fem allvarligt söker polisen nu efter motiv till dådet. Mannen, som identifierats av tyska myndigheter som Abdirahman JA, är tidigare dömd och hade nyligen behandlats på psykiatrisk klinik. Det finns vittnesuppgifter om att han skrikit ”Allah Akbar”. I förhör uppges mannen ha angett att han utför en jihad.

Motivet till knivattacken i tyska Würzburg i fredags är fortfarande oklart. En man beväpnad med en stor kniv gick till attack mot till synes slumpmässigt utvalda människor. Han dödade tre personer och skadade fem andra allvarligt.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt uppgift en 24-årig migrant av somaliskt ursprung. Tyska myndigheter har identifierat honom som Abdirahman JA. Han kom till Würzburg 2015 och har fått uppehållstillstånd i Tyskland som alternativt skyddssökande enligt NZZ. Den senaste tiden har han varit hemlös.

Han sköts i benet av polis och kunde gripas strax efter dådet.

Läs även: Tre döda efter knivattack i Tyskland – gärningsmannen gripen

Mannen hade nyligen behandlats på en psykiatrisk klinik för att ha varit våldsam och mentalt instabil. Enligt uppgifter från BBC är han tidigare dömd för brott. Inga av dessa brott ska ha haft religiösa kopplingar och enligt polisen är mannen inte tidigare känd som en extremist.

– Polisutredningen kommer att visa om detta var en islamistisk attack eller om orsaken var hans psykiska status, säger Bayerns inrikesminister Joachim Herrman.

Enligt BBC uppger Herrman också att det finns vittnesuppgifter om att mannen skrikit ”Allah Akbar” under attacken.

Enligt tyska Der Spiegel har Abdirahman JA i förhör uppgett att attacken var hans personliga ”jihad”. Der Spiegel uppger också att polis i januari tog Abdirahman JA med en kniv som man avväpnade honom på.

Ingen av uppgifterna hade på lördagseftermiddagen bekräftats av tyska myndigheter.

President Frank-Walter Steinmeier har uttryckt chock och sorg över händelsen, och CDU-ledaren Armin Laschet hyllar de människor som försökte stoppa attacken.

Läs även: Polisinsats mot machete-man i Stockholm