Facebook noscript imagePresident Zelenskyj lovar krafttag mot korruptionen i Ukraina
Politik
President Zelenskyj lovar krafttag mot korruptionen i Ukraina
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den ukrainska ledningen har sedan tidigare skakats av korruptionskandaler, men under förra veckan kom ytterligare anklagelser som rörde infrastrukturdepartementet och försvarsdepartementet. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj lovar nu reformer.

Ukrainas biträdande minister vid infrastrukturdepartementet, Vasyl Lozynskyj, avslöjades i förra veckan med att ha mottagit 400 000 dollar i mutor för att underlätta ingåendet av kontrakt för inköp av utrustning och generatorer till höga priser.

Han har nu avgått, men den ukrainska regeringen skakas fortsatt av korruptionsanklagelser.

Förra veckan rapporterade flera medier att det ukrainska försvarsdepartementet anklagas för att ha skrivit under ett avtal med priser två till tre gånger högre än de nuvarande baslivsmedelspriserna.

Försvarsdepartementet har meddelat att en internrevision kommer att genomföras och att ett krismöte kommer att hållas med försvarsminister Oleksij Reznikov under dagen.

– Allmänheten ska få full information och staten ska ta de nödvändiga kraftfulla stegen, sade president Zelenskyj i ett tal på söndagen.

Reformer på gång

Korruption inom Ukrainas statsapparat är sedan länge ett omfattande problem i landet. Även den ukrainske presidenent Zelenskyj ska flera gånger ha anklagats för att vara korrupt.

2021 placerade sig Ukraina på plats 122 av 180 på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex, men efter de nya skandalerna lovar Zelenskyj nya reformer.

– Jag vill inte berätta om dem nu, men det kommer att vara rättfärdigt. Jag vill göra klart att vi inte ska tillbaka till hur det fungerade förut, förklarar Zelenskyj.

Reformer mot korruption är ett av EU:s viktigaste krav för att släppa in Ukraina som för närvarande har kandidatstatus i unionen.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.