Facebook noscript imagePublic Service-utredningen: SVT och SR ska inte bedriva webbtidning
Politik
Public Service-utredningen: SVT och SR ska inte bedriva webbtidning
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tog emot utredningen från Göran Hägglund. Foto: Samuel Stéen/TT
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tog emot utredningen från Göran Hägglund. Foto: Samuel Stéen/TT

På måndagsmorgonen presenterade tidigare KD-ledaren Göran Hägglund den nya utredningen om Public Service på en pressträff på Regeringskansliet.

Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund lämnade över den nya utredningen om public service till kulturminister Parisa Liljestrand (M) på måndagsmorgonen.

Utredningen har tagits fram av en parlamentarisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartier och gäller den kommande tillståndsperioden 2026-2034.

Kommittén föreslår att de statliga public service-företagen (SVT, SR, Utbildningsradion) ska prioritera att producera program och innehåll som de kommersiella bolagen inte producerar.

Tidigare har hård kritik riktats mot framförallt SVT för att man konkurrerar med privata medieföretag och journalister genom att göra långa nyhetstexter på sin sajt. Om utredningens förslag blir verklighet kan det vara slut på det.

– Exempelvis har inte bolagen ett uppdrag att bedriva en webbtidning, säger Göran Hägglund.

Utredningen understryker att SVT, SR och Utbildningsradion ska ägna sig åt rörlig bild och ljud.

Skattefinansieringen ska enligt utredningens förslag fortsätta – tidigare finansierades verksamheten med en tv-avgift. Det årliga anslaget kommer att räknas upp med tre procent det första året, sedan med två procent och en procent i slutet av tillståndsperioden.

Årligen kommer public service att tilldelas ungefär 10 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar uppger Göran Hägglund.

Pelle Zackrisson