Nyheter

Rättegång i omtalat jaktbrottsmål inleds

En av de åtalade finns inte på plats när rättegången om jaktbrott inleddes i Västmanlands tingsrätt på måndagen.

22 feb 2021 07:01
Uppdaterad:
22 feb 2021 08:40

En av de åtalade finns inte på plats när rättegången om jaktbrott inleddes i Västmanlands tingsrätt på måndagen.

Det är den åtalade kvinnan som uppges ha blivit sjuk och därför inte infunnit sig. Nu är det åter oklart om förhandlingen kan inledas.

Kvinnan har inte inkommit med något läkarintyg och rätten diskuterar nu om förhandlingen kan genomföras i hennes frånvaro. Efter endast cirka 15 minuters förhandling drog sig rätten tillbaka för att överlägga och fatta beslut.

I målet är två personer, en av dem den välkände företagsledaren Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018. Ytterligare en man och en kvinna är åtalade, tillsammans med Karl Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott, eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Ny bevisning

Förra veckan lämnade Karl Hedins försvarare Sven Severin in nya bevis gällande kvinnan, vilket enligt Severin påverkar hennes trovärdighet som vittne. Det handlar om att kvinnan ska vara misstänkt i en förundersökning rörande ett annat grovt brott utan koppling till jaktbrottshärvan.

Med anledning av den nya bevisningen meddelade samtliga åtalades advokater att förhandlingen inte borde genomföras i nuläget. Åklagare Lars Magnusson såg däremot inga hinder mot att genomföra rättegången som planerat och även rådmannen gick på samma linje.

Förhandlingen, som beräknas pågå under sex dagar, inleds i dag och beräknas avslutas den 5 mars.

TEXT: Beatrice Nordensson/TT

 

Fakta | Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer, misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet, polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 70-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.