Facebook noscript imageGudmundson: Regeringen lärde sig inget av Rakhmat Akilov
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Regeringen lärde sig inget av Rakhmat Akilov
Terroristen Rakhmat Akilov. Foto: Polisen.
Terroristen Rakhmat Akilov. Foto: Polisen.

Fyra år efter Rakhmat Akilovs terrordåd är systemfelen ännu inte åtgärdade. Sverige är fortfarande världens i särklass största mottagare av uzbekisk asylturism.

I dag är det fyra år sedan Rakhmat Akilov mördade fem personer på Drottninggatan i ett terrordåd inspirerat av och väglett av Islamiska staten. Akilov kom från Uzbekistan. Han sökte asyl i november 2014. Precis som nästan alla uzbeker fick han avslag. Akilov levde sedan januari 2017 olovligen i Sverige.

Efter terrordådet i april 2017 rådde bred politisk enighet om att åtgärda de systemfel som möjliggjorde Akilovs brott. Till och med Miljöpartiets dåvarande språkrör Gustav Fridolin pratade om att börja använda fotboja.

Men mycket lite har hänt.

Uzbekistan är ett land i Centralasien, med gräns till Afghanistan i söder och Kazakstan i norr. Det ligger 3 000 kilometer från Sverige. Uzbekistan har närmare 35 miljoner invånare. Cirka 2 000 uzbeker söker sig årligen till något annat land för att söka asyl. Nästan hälften av dem hamnar i EU – närmare bestämt i Sverige.

Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat var det förra året 875 uzbeker som sökte asyl i EU. 720 av dem sökte asyl i Sverige. Det motsvarar drygt 82 procent av EU:s mottagande av uzbekiska medborgare. Danmark hade 0 asylsökande från Uzbekistan. Finland hade 0. Norge hade 5 (en man, en kvinna och tre barn).

Beviljningsgraden för asyl åt uzbeker är generellt mycket låg – i åtskilliga länder 0 procent. I Sverige är bifallsandelen 2 procent. Det kan jämföras med sökande från en krigszon som Syrien, där över 75 procent fick bifall. Det kan också jämföras med andra korrupta och totalitära länder, som exempelvis Egypten, varifrån 9 procent av de sökande beviljades asyl förra året, enligt Migrationsverket. Uzbekistan betraktas med andra ord i det närmaste som ett säkert land.

Varför kommer då alla dessa uzbeker till Sverige, trots att utsikterna till permanent uppehälle är små? En förklaring är att Migrationsverkets genomsnittliga handläggningstid för uzbekiska ärenden är 384 dagar.

Antalet uzbeker inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem är just nu, i april i år, 1 557 personer. Av dem har 13 personer uppehållstillstånd. Betydligt fler borde enligt gällande lag ha rest hem; 55 har ett utgånget uppehållstillstånd. Ytterst få är inhysta i någon av Migrationsverkets anläggningar. 1 513 personer bor i eget boende, där möjligheten till egna inkomster är bättre.

Sverige är alltså fyra år efter Akilov fortfarande världens i särklass största mottagare och finansiär av uzbekisk asylturism.

Regeringen lärde sig ingenting av Rakhmat Akilov.

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.