Facebook noscript imageRegeringen upptäckte 25 fler myndigheter
Politik
Regeringen upptäckte 25 fler myndigheter
Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT
Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

Regeringen har påbörjat en översyn av Sveriges myndigheter för att minska dem till antalet. I och med kartläggningen av myndigheterna och dess arbetsuppgifter gjorde man en udda upptäckt: det fanns 25 fler myndigheter än väntat. – Jag reagerade med viss häpnad och förvåning, säger civilminister Erik Slottner (KD) till Expressen.

I en debattartikel i samma tidning redogör Slottner och näringsminister Ebba Busch för regeringens upptäckt.

”Sverige har 367 statliga myndigheter som lyder under regeringen. För en vecka sedan var siffran 342, men efter vår översyn av myndigheterna upptäcktes 24 övervakningsnämnder och 1 lokal värderingsnämnd som inte fanns i det officiella registret. Hur är det ens möjligt?!” skriver de.

Syftet med arbetet är att minska antalet myndigheter i Sverige och effektivisera arbetet genom sammanslagningar. Det var i och med arbetet att kartlägga myndigheternas arbete och organisation som upptäckten gjordes.

– De 25 nämndmyndigheterna har flugit under radarn lite och det är bra att vi har hittat dem. Nu kommer de att ingå i vår översyn, säger Lovisa Bodström, utredare på statskontoret, till Expressen.

”Tveksam medborgarnytta”

Erik Slottner säger att han blev häpen av fyndet.

– Självklart finns det också fler myndigheter som vi inte vet om. Men det gjorde mig också ännu mer övertygad om att det regeringen nu gör för att se över myndighetsstrukturen är helt rätt, säger han till Expressen.

Utöver att man nu vill sammanslå ett antal myndigheter och bett om förslag på hur detta ska göras meddelar man också att samtliga myndigheter har ett generellt effektiviseringskrav om en procent för 2024. Slottner och Busch expemlifierar i debattartikeln hur vissa myndigheter spenderar pengar på kommunikation.

”Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi visade i en rapport från 2021 att en myndighet kan ha egna kommunikatörer samtidigt som den också har tre upphandlade tjänster: kommunikationsbyrå, produktionsbyrå och content-byrå. Detta är minst sagt tveksam medborgarnytta”, skriver de.

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu 

fakta

Myndigheterna som regeringen vill slå samman

  • Statskontoret och Ekonomistyrningsverket.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Myndigheten för stöd till trossamfund.
  • Konstnärsnämnden och Statens kulturråd.
  • Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen.
  • Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket.