Den svenska kronan har nått rekordlåga nivåer och detta påverkar livsmedelspriserna. Prisökningarna ser inte ut att avta inom en snar framtid och högre priser är att vänta i åtminstone 6–12 månader till.
Den svaga kronan i kombination med torka och bränder resulterar i högre produktionskostnader enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen, skriver TT.
Enligt organisationens chefsekonom Carl Eckerdal kan prisökningarna börja avta i bästa fall om 6–12 månader.
Försäljningen för svenska livsmedelsföretag har fallit fyra kvartal i rad. För att täcka kostnadsökningarna kommer producenter att behöva höja priserna.
Den svaga kronan väger tungt i detta. Kronan har tappat totalt 5–6 procent mot både dollarn och euron i år. Detta innebär att 70–80 procent av företagens produktionskostnader påverkas direkt eller indirekt till följd av denna utveckling.
– Och bränder och torka i södra Europa, torka på försommaren och den blöta sensommaren i Sverige har påverkat utbud och pris på stora delar av centrala livsmedelsråvaror för perioden april–juni, säger Eckerdal.
Flera prishöjningar
Eckerdal säger vidare att man kan vänta sig fler prishöjningar:
– Fyra av fem av våra medlemsföretag säger – trots att de fått igenom prishöjningar – att de ligger efter med de prishöjningar man skulle behöva göra för att ligga plus minus noll och komma upp i den genomsnittliga lönsamheten, säger han.
Han tror inte prisfall på livsmedel ner mot nivåer före Ukrainakriget och coronapanedmin är möjligt inom de närmaste åren:
– Det går inte att se i en prognoshorisont på 1–2 år. Det är helt orimligt. Det finns inget i omvärlden som pekar i den riktningen utifrån ett kostnadsperspektiv.