Facebook noscript imageReportage: Mordet i Boxholm – hämnd, nödvärn eller slump?
Fokus
Reportage: Mordet i Boxholm – hämnd, nödvärn eller slump?
Foto: Jessica Gow/Johan Nilsson/TT
Foto: Jessica Gow/Johan Nilsson/TT

En hämndaktion eller ett sammanträffande, ett mord eller en olycka? Med två års mellanrum har två personer misshandlats till döds på liknande sätt i en ort med blott 5 484 invånare, med kopplingar mellan det första offret, den nu avlidne, och en misstänkt gärningsperson. Bulletin har undersökt vad som hände i slutet på oktober i år, och vad som hände två år tidigare.

Det är en mild natt i slutet på oktober. Gräset är fuktigt från gårdagens duggregn, inom några timmar väntar ett par regnskurar, annars är himlen hyggligt fri från mörka moln. Vid ett bostadsområde i den lilla orten Boxholm, belägen mellan östgötska Mjölby och småländska Tranås, har lördagen gått över i söndag. Oktobermörkret har lagt sig över orten och det lokala utelivet har troligtvis hunnit ta sig hem. En vanlig helg, som många andra, tills det inte längre är det.

Några timmar senare är polispatruller och tekniker på plats i bostadsområdet. De cirkulerar kring ett av lägenhetshusen, de går mellan byggnadsställningarnas metallstänger och fotograferar, samlar in material och dokumenterar iakttagelser. Polisen tar upp vittnesmål från boende i området. En 29-årig man har hittats livlös utanför sin bostad, enligt uppgift grovt misshandlad. Han förs till sjukhus, där det senare konstateras att han är avliden. Två misstänkta gärningspersoner grips på plats.

Misstänkt mord i Boxholm

Lördagen hade alltså precis övergått till söndag när polis larmades till bostadsområdet strax utanför centrala Boxholm. Initiala uppgifter talade för en pågående misshandel i en lägenhet, men när polisen anländer visar sig läget vara ett annat. När man går in i lägenheten finner man två personer, en man i 40-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern. Utanför lägenheten ligger en livlös, blodig man, 29-årige Filip. Han påträffas först när polisen lämnar lägenheten.

Omständigheterna kring hur Filip dött, om han bragts om livet eller om det handlar om en olycka, är fortsatt oklara. Polisen inleder en förundersökning med rubriceringen mord, och de gripna personerna kategoriseras som skäligen misstänkta. Cirka två dagar efter att den döde mannen påträffas släpps dock de misstänkta gärningspersonerna, men misstankegraden skäligen misstänkta kvarstår.

– De misstänkta personerna är inte avförda från utredningen men misstankegraden är inte av sådan art att de behöver vara frihetsberövade, sade kammaråklagare Helene Gestrin till Östgöta Correspondenten när beskedet kom om att de misstänkta inte längre satt anhållna.

Teknisk undersökning av brottsplatsen genomförs. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen har ännu inte gått ut offentligt med information om varför den döde Filip befann sig på platsen. I det bostadsområde där hans kropp påträffas är de båda misstänkta gärningspersonerna bosatta, i samma hus men i olika portar. Själv bodde han i ett närliggande bostadsområde, på cirka fem minuters promenadavstånd dörr till dörr. Att Filip tagit sig till platsen av fri vilja är således inte omöjligt, men det går inte heller att utesluta andra skäl till att han befann sig där han hittades.

Polisen har inte heller gått ut med dödsorsaken. Där det initialt talats om grov misshandel kvarstår nu frågetecken. Inte heller har något möjligt motiv presenterats. Med hänvisning till förundersökningssekretessen är det inte mycket information som nått media. Åklagaren hänvisar till att obduktionsrapport och analyser från teknisk undersökning måste avslutas innan information kan meddelas allmänheten. Allmänheten å sin sida undrar om de kan känna sig säkra ute på gatorna. Det är nämligen inte första gången en person hittats allvarligt skadad ute på en gräsplätt mitt i ett bostadsområde.

Vem var den avlidne 29-åringen Filip?

De misstänkta gärningspersonerna förekommer sedan tidigare inte i brottsregistret. Det gör däremot Filip. Han är bland annat dömd för misshandel, ringa narkotikabrott, olaga hot och dopningsbrott. Han är dessutom inblandad i ett fall som enligt uppgifter till Bulletin kan vara av stor vikt för det misstänkta mordet på honom tidigare i höstas.

Den 30 oktober 2020, närmare två år innan Filip hittas livlös utanför flerfamiljshuset i Boxholm, döms två personer för ett brott i Boxholm som har flera faktorer gemensamma med 29-åringens mystiska dödsfall: En man i 40-årsåldern har hittats allvarligt skadad på en gräsplätt i ett bostadsområde. Mannen hade utsatts för allvarligt trauma mot huvudet och avlider några dagar senare på sjukhuset. Obduktionsrapporten visar att han hade flera benbrott i ansiktet, samt att en ”akut blödning under den hårda hjärnhinnan med åtföljande påtaglig hjärnsvullnad” uppstått till följd av trubbigt våld mot huvudet, vilket orsakat mannens död. Två personer grips misstänkta för dödsmisshandeln. Den ene, en 27-årig man, döms i tingsrätten till fängelse i 16 år, men får straffet sänkt till sex års fängelse i hovrätten. Den andre mannen döms för medhjälp till misshandel, men slipper undan fängelsestraff.

Den sistnämnde är just 29-årige Filip som cirka två år senare hittas utanför bostadsområdet i Boxholm. Personen som avled till följd av hans delaktighet i dödsmisshandeln är en av de nuvarande misstänkta gärningspersonernas, kvinnan i 20-årsåldern, nära släkting. Ett motiv som polisen med största sannolikhet har tagit under noggrant övervägande.

Utanför bostadshuset där mannen hittades. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

”Det vågade han inte”

Johannes har känt Filip sedan en längre tid tillbaka. De båda har umgåtts i samma kretsar, men mot slutet av 29-åringens liv hade de nästintill tappat kontakten helt. När Bulletin lyckas kontakta honom över internet möts vi av kryptiska svar.

– Han kan ha börjat missbruka igen. Det kan man spekulera kring, men det märktes på honom när han hade tagit något, säger Johannes när Bulletin påpekar att flera källor hänvisar till att brottet är direkt kopplat till droganvändning.

– Han var inte en initiativtagare till våldshandlingar om han inte hade tagit något, det vågade han inte. Han var, så att säga, en person som följde andra. Han leddes av andra.

Enligt Johannes var den man som dömdes för dödsmisshandeln i oktober 2020 just 29-åringens ”ledare”. När han försvann ur bilden verkade Filip söka sig till någon annan för vägledning.

– Jag kan inte säga om han var en osäker person, men jag vet att han hade behov av att ha människor runtomkring sig.

Bulletins reporter frågar Johannes om han hade någon kännedom om Filips inblandning i dödsmisshandeln från oktober. Kan det vara så att han egentligen var mer delaktig i dådet än vad hovrätten dömt honom för?

– Vid misshandeln 2020 vet man att han inte var delaktig på annat sätt än att han befann sig på platsen. Han delade aldrig ut några sparkar eller slag. Ibland kunde han framställa sig själv som att han hade en större roll än han faktiskt hade, kanske för att han tyckte att det var häftigt.

Spekulationerna kring det misstänkta mordet har varit många. I onlinetrådar talas det om att det kan ha handlar om att gärningspersonerna eventuellt satte sig till nödvärn mot Filip, eller om en överdos avslutade mannens liv utanför flerfamiljshuset. Andra menar att det är tydligt att det misstänkta mordet är en hämndaktion, och drar bland annat fram något som man anser vara bevismaterial: Ett fotografi, taget från ett lägenhetsfönster, där Filips kropp ligger på en gräsplätt nedanför.

Fotografiet, som kan verifieras genom dagsaktuella bilder från den misstänkta brottsplatsen, ska ha betydande vikt eftersom det direkt kan kopplas till dödsmisshandeln i Boxholm 2020, då Filip tog en bild på när gärningsmannen måttar en spark mot brottsoffrets ansikte.

Det är dock ännu oklart vem det är som har tagit fotografiet på Filips kropp. En del hävdar att det är de misstänkta gärningspersonerna som tagit bilden från sitt lägenhetsfönster för symbolvärdets skull. Man påstår att det misstänkta mordet på Filip skulle ha planerats på detaljnivå för att efterlikna dödsmisshandeln på en av de misstänkta gärningspersonernas nära släkting.

Efter besök vid brottsplatsen kan Bulletin dock helt utesluta att fotografiet på Filip tagits från någon av de två lägenheterna som de misstänkta gärningspersonerna bor i.

På platsen där Filip hittas hittar vi flera utbrunna ljuslyktor. Foto: Bulletin
Bilden är blurrad av hänsyn till de boende. Röd markering visar där mannen hittades. Foto: Bulletin

”Ingen kontakt”

Johannes vill inte spekulera i vad som har hänt, utan säger istället att polisen bör få sköta sitt arbete och hoppas att det snart kommer att bli klarare vad som har hänt. Han påpekar dessutom att han egentligen vet för lite om såväl Filip som händelsen i stort för att kunna uttala sig.

– Mot slutet hade vi nästan ingen kontakt. Orsaken bakom det är min ensak.

Åklagarmyndigheten väntas meddela var i processen man befinner sig under de kommande veckorna. Bevisläget har ännu inte presenterats, men tycks initialt ha varit svagt eftersom de misstänkta gärningspersonerna släpptes.

– Jag, precis som många andra, undrar givetvis varför detta skedde. Min upplevelse var att han hade lugnat sig efter dödsmisshandeln 2020 och jag vet att han hade anhöriga som stöttade honom. Jag hoppas de får svar på hur det har gått till även om det inte klaras upp polisiärt. Mig angår det inte, att läsa eventuell dom räcker för min del.

På grund av åklagarens tystnad såväl som de fortsatta oklarheterna i fallet, väljer Bulletin att åter försöka få kontakt med Johannes några dagar efter vårt samtal. Vi nekas. Johannes meddelar att det han berättat inte är något som allmänheten inte själv kan ta reda på, det finns därför inte något mer han kan tillägga. Han ber oss sedan att inte kontakta honom igen.

Filip och Johannes heter egentligen något annat.

Vet du mer? Kontakta alex@bulletin.nu eller tips@bulletin.nu.
Bulletin garanterar anonymitet och källskydd till varje individ som inkommer med uppgifter.

Läs även: Enligt vittnesuppgifter: Jagades av man med något form av svärd

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu