Facebook noscript imageRiksdagen öppnar – var tredje ledamot på plats
Politik
Riksdagen öppnar – var tredje ledamot på plats
Stefan Löfven vid Riksmötets öppnande 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stefan Löfven vid Riksmötets öppnande 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) läser i dag upp sin sista regeringsförklaring. Redan om drygt två månader kan en ny regering tillträda.

Riksdagen öppnar i dag åter efter sommaruppehållet. Det blir inledningen på en dramatisk politisk höst, du kan följa riksmötets öppnande här.

Dagen inleddes klockan 10.45 med att talmannen hälsade de 349 ledamöterna välkomna till arbetsåret 2021/22.

– Hjärtligt välkomna till riksdagen. Vi har ännu ett speciellt arbetsår bakom oss, präglat av pandemin, sade talman Andreas Norlén.

Arbetsformerna har det gångna året varit anpassade till pandemin, men ska nu stegvis återgå till det normala. Men även under öppningsförmiddagen var antalet ledamöter i plenisalen begränsat, med en stor del av dem på läktaren.

Men alla 349 ledamöterna kommer framöver kunna delta vid voteringarna. Fram till i dag har antalet begränsats till 55. Även begränsningarna för hur många som bör vistas i kammaren under debatter försvinner.

Pandemianpassat

Själva öppningsceremonin kommer dock att vara coronaanpassad. Antalet gäster är färre än vanligt och det traditionella minglet, liksom konserten i Konserthuset efteråt, har ställts in.

Ceremonin inleds klockan 14 med att kungen sedvanligt förklarar riksmötet öppnat. Därefter följer dagens politiska höjdpunkt när statsministern läser upp sin regeringsförklaring. I den framgår vilken politik regeringen tänker föra det kommande året.

Regeringsförklaringen blir den första efter att januarisamarbetet med Centern och Liberalerna sprack i somras. Det blir också Stefan Löfvens sista. I november ska han avgå. Därför väntas inga stora nya utspel eller nya ministrar. Däremot kan tonen bli mer traditionellt socialdemokratisk jämfört med föregående år, nu när Löfven inte längre är bunden vid januarisamarbetet med C och L.

Statsministern väntas dock undvika allt som skulle kunna reta upp Centern och Vänsterpartiet. För att den rödgröna regeringen ska få sin budgetproposition genom riksdagen senare i höst krävs att både C och V röstar för den.

Avgår i november

Löfven meddelade i slutet av augusti att han vid Socialdemokraternas partikongress 3–7 november avgår som partiordförande. Efter kongressen kommer Löfven att gå till riksdagen för att begära att bli entledigad som statsminister.

Om allt går som Löfven tänkt sig kommer hans efterträdare att godkännas som ny statsminister av riksdagen. Favorittippad som ny S-ledare är finansminister Magdalena Andersson.

För att Löfvens efterträdare ska bli statsminister får hon eller han inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig.

När den nya statsministern är vald och dennes regering tillträder kommer även en ny regeringsförklaring.

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!