Facebook noscript imageRödgröna styret i Göteborg vill stoppa inköp från Israel
Politik
Rödgröna styret i Göteborg vill stoppa inköp från Israel
Socialdemokraternas Magdalena Andersson på Vänsterpartiets kongress. De två partierna har nu lokalt i Göteborg gått fram med förslag om att stoppa inköp från Israel. Foto: Anna Hållams/TT
Socialdemokraternas Magdalena Andersson på Vänsterpartiets kongress. De två partierna har nu lokalt i Göteborg gått fram med förslag om att stoppa inköp från Israel. Foto: Anna Hållams/TT

Det rödgröna styret i Göteborg – S, V och MP – vill stoppa inköpen från Israel, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Förslaget om att stoppa inköp från vissa länder läggs i Göteborgs stads inköps- och upphandlingsnämnd och kommer upp som ärende på torsdagen. Stoppet omfattar Marocko, Ryssland och Israel.

Stoppet för Israel kommer som en reaktion på Israels militära svar på den muslimska terrororganisationen Hamas attack den 7 oktober ifjol.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg Daniel Bernmar och MP:s Karin Pleijel kommenterar också.

– Vi som kommun kan inte göra mycket i denna konflikt, men vi ska göra det vi kan, säger Bernmar.

– Att inte försöka använda vår konsumentmakt vore att svika utsatta och förtryckta människor, säger Karin Pleijel.

Enligt Dagens Nyheter upphandlar Göteborgs stad varor och tjänster för 29 miljarder kronor per år.

Förslaget innebär att tjänstemännen ges i uppdrag att fasa ut varor med ursprung i Israel, Ryssland och Marocko.

Göteborg har under hösten och vintern varit föremål för återkommande antiisraeliska demonstrationer med ibland antisemitiska inslag.

Pelle Zackrisson

fakta

Rödgrönas förslag

Det rödgröna styret i Göteborg har inte majoritet i kommunfullmäktige men i inköps- och upphandlingsnämnden och i kommunstyrelsen.1. Förvaltningen får i uppdrag att sluta köpa in produkter ursprungsmärkta från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater.

2. Förvaltningen får i uppdrag att återkomma med förslag på hur inköp av varor producerade i stater som bedriver illegal ockupation av andra stater kan minimeras.

3. Förvaltningen får i uppdrag att utesluta inköp av varor som är producerade av israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.