Facebook noscript imageRushdies angripare förklarar sig oskyldig – Iranska reaktioner
Utrikes
Rushdies angripare förklarar sig oskyldig – Iranska reaktioner
Hadi Matar förs in i rätten igår lördag. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT
Hadi Matar förs in i rätten igår lördag. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Hadi Matar har häktats utan möjlighet till borgen, och distriktsåklagaren beskriver dådet som ”planerat”. Reaktionerna från Iran närstående källor pendlar mellan hyllande och konspiratoriska, men den iranska regimen kommenterar inte händelsen.

Hadi Matar, den misstänkte för fredagens knivdåd mot författaren Salman Rushdie, ställdes på lördagen inför en åtalsförhandling där han via sitt juridiska ombud förklarade sig oskyldig till mordförsök och överfall, rapporterar AP.

Matar uppträdde inför rätten iförd klassisk svartvitrandig fångdräkt, vitt munskydd och med händerna handbojade framför sig.

Domaren beslutade att Matar skulle hållas frihetsberövad utan borgen, efter att distriktsåklagaren Jason Schmidt beskrivit brottet som planerat, bland annat ska Matar ha skaffat sig tillträde till föreläsningen i förväg, och anlänt en dag innan eventet med ett falskt id.

Den iranska fatwan

Distriktsåklagaren alluderade till den iranska fatwa som Irans högsta ledare, Ayatollah Khomeini, 1989 utfärdade till alla muslimer att försöka döda Salman Rushdie, liksom till den utfästa belöningen på 3,5 miljoner dollar till den som uppfyllde fatwan, i sin argumentation mot att sätta en borgenssumma för den misstänkte, enligt AP:

– Även om borgen skulle sättas till en miljon dollar, så finns en risk att någon skulle betala den. Han egna ekonomiska resurser är inte problemet här. Vi inser att den agenda som realiserades igår är en som fastslagits och sanktionerats av stora grupper och organisationer, långt bortanför gränserna för Chautauqua Countys jurisdiktion, sade Schmidt i sitt anförande.

Hadi Matars offentliga försvarare Nathaniel Barone uttryckte å sin sida missnöje med hur lång tid det tagit för hans klient att föras inför en domare för åtalsförhandling. Han hävdade att hans klient lämnats ”bojad till en bänk i statspolisens baracker” och tillade att hans klient har ”en konstitutionell rätt att betraktas som oskyldig”.

Iranska och shiamuslimska reaktioner

Reaktionerna från iranskt och shiamuslimskt håller faller i stort sett i två kategorier: de som hyllar attacken mot Salman Rushdie, och de som främst ser attacken som en konspiration från Irans fiender. The Guardian rapporterar om ett antal olika reaktioner på olika nyhetssajter:

”Den förbannade Salman Rushdie huggs med kniv i Amerika”, skriver exempelvis Pipa News.

“Ondskan på väg till helvetet; Salman Rushdie, apostaten och författaren till Satansverserna, attackeras i New York, skriver sajten Khorasan.

En annan Iranaffilierad sajt citerar Irans nuvarande högste ledare Ali Khamenei som han uttryckte sig i samband företrädarens fatwa: “Imamen har skjutit av en pil och den kommer inte att missa sitt mål. Jag tror att den kommer att träffa sitt mål.”

Men bland rösterna återfanns även mer konspiratoriska idéer. Iran befinner sig just nu i känsliga samtal med USA om ett återupprättande av det kärnkraftsavtal som sades upp av Trump-administrationen.

Mohammed Marandi som är rådgivare till Irans förhandlingsteam om kärnvapenavtalet säger på sociala medier:

– Jag kommer inte att fälla några tårar för någon som spridit hat mot islam och muslimer i åratal. Men är det verkligen en slump när vi står på randen till att återupprätta kärnkraftsavtalet, och sedan kommer Amerikas påståenden om ett mordförsök på Bolton, och sedan detta?

Rådgivaren syftade på att USA:s justitiedepartement i veckan åtalade en iransk medborgare anklagad för att i oktober förra året inlett planeringen för att mörda USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, något bland andra PBS rapporterat om.

Iranska regimen tyst

De potentiella internationella och bilaterala förvecklingarna kan vara skälet till den tystnad som iakttas i frågan från högre officiellt iranskt håll. Den iranska hållningen har sedan länge varit att tona ned frågan om fatwan mot Rushdie, som man vet är höggradigt kontroversiell i en västvärld man trots allt söker handel och diplomatiska relationer till. Och som sagt just nu även ett återupprättat kärnkraftsavtal.

Ett talande exempel på detta är att den iranska islamiska republikens officiella statliga nyhetsbyrå IRNA inte innehåller en enda analys eller kommentar kring dådet, utan endast en mycket kortfattat rapport om var och när dådet inträffade, låt vara med de negativa värdeomdömena om Rushdie som ”apostat” och Satansverserna som ”hädiska”.

Läs även: Salman Rushdie bortkopplad från respiratorn: ”Pratar och skämtar”

Ofer Maimon Gralvik

Krönike- och debattredaktör samt ansvarig utgivare.

debatt@bulletin.nu