Facebook noscript imageRysk utrikesexpert diskuterar öppet ockupation av Gotland
Nyheter
Rysk utrikesexpert diskuterar öppet ockupation av Gotland
Igor Korotchenko på rysk tv ringar in Gotland. Skärmdump från Twitter
Igor Korotchenko på rysk tv ringar in Gotland. Skärmdump från Twitter

I rysk propaganda-tv talas om erövring av Baltikum och ockupation av Gotland.

Igor Korotchenko framträder ofta i ryska propagandakanaler på tv som ”utrikesexpert”. I december diskuterade han där hur Ryssland ska kunna erövra de baltiska staterna och delar av Sverige.

Enligt Korotchenko kan de baltiska länderna erövras genom att man plötsligt låter ”artiga människor” dyka upp, som välkomnas av lokalbefolkningen. Samtidigt rullar de västliga ryska militärkommandona över gränsen. Radion – som varit undertryckt under en tid – släpps fri och via den får Västvärlden och NATO veta att Ryssland proklamerat en överflygningsfri zon inom en radie av fyrahundra kilometer från Gotland. På så vis blir hela Östersjöområdet i praktiken kontrollerat av Ryssland, säger Korotchenko.

Varför rysk tv visar detta och den ryska nyhetsbyrån Interfax meddelar hot från ryska statstjänstemän att Sverige har ”vedergällningsåtgärder” att vänta om vi närmar oss NATO, kan man bara gissa om. Betyder det att kretsen kring Putin, där Korotchenko ingår, verkligen umgås med planer på att ockupera Gotland, eller är det skrämselpropaganda? Det kan bara framtiden utvisa.

UPPDATERING: I inslaget i rysk tv refereras i skämtsam ton till artiklar i västlig media, bland andra tyska Bild.

Dan Korn

Dan Korn är Bulletins chefredaktör, författare till tjugo böcker och har sysslat med kulturjournalistik under fem årtionden.