Facebook noscript imageRyssland föreslår att EU betalar Belarus för att stoppa migranter
Nyheter
Ryssland föreslår att EU betalar Belarus för att stoppa migranter
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har föreslagit att EU betalar Belarus för att ta emot migranter som försöker korsa gränsen till Polen. Arkivbild. Foto: Costas Baltas/AP/TT.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har föreslagit att EU betalar Belarus för att ta emot migranter som försöker korsa gränsen till Polen. Arkivbild. Foto: Costas Baltas/AP/TT.

Polens premiärminister Morawiecki har tidigare pekat ut den ryske presidenten Putin som ”hjärnan” bakom den pågående anstormningen av migranter mot polska gränsen. Nu föreslår den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att EU betalar Belarus för att hindra migranter från att korsa gränsen mot Polen, och anklagar EU-länderna och Nato för att ha orsakat krisen vid gränsen.

Sergej Lavrov jämför EU:s inställning till Belarus med det avtal som man ingick med Turkiet som bygger på att Turkiet får betalt för att ta emot migranter som har försökt ta sig till Europa, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Läs även: EU-toppen öppnar för mur: ”En för alla och alla för en”

”Belarus behöver också pengar för att säkerställa normala förhållanden för flyktingarna som Litauen och Polen är ovilliga att släppa in. De här människorna vill inte stanna i Belarus eller Turkiet, de vill ta sig till Europa som har marknadsfört sin livsstil i flera år. Man bör hållas ansvarig för sina egna handlingar”, sade Lavrov på en presskonferens under tisdagen.

Han anklagade Nato och EU-länderna för att ha orsakat krisen genom att ha försökt ”påtvinga dem ett bättre liv och den västerländska visionen av demokrati”, och nämnde Irak, Libyen och Syrien som exempel på länder där det skulle ha skett.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade i tisdags att Rysslands president Vladimir Putin var ”hjärnan” bakom den pågående migrantkrisen vid gränsen mot Belarus.

Läs även: Polen: Väpnad eskalering hotar i migrantbråk

– Denna attack som Lukasjenko nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade han vid ett krismöte i det polska parlamentet.

Sören Billing