Facebook noscript imageS-tjänsteman hyrde ut sitt radhus till gängkriminell – handgranat på tomten
Nyheter
S-tjänsteman hyrde ut sitt radhus till gängkriminell – handgranat på tomten
S-tjänsteman hyrde ut sitt radhus till gängkriminell – handgranat på tomten

En tjänsteman för Socialdemokraterna hyrde ut sitt hus i södra Stockholm till en gängkriminell, rapporterar Aftonbladet. Mannen ingår i ett kriminellt nätverk och greps så sent som för två år sedan för en skottlossning på tomten.
S presschef säger att de inte behöver vidta åtgärder, eftersom han redan flyttat.

Tjänstemannen har en central position inom det socialdemokratiska partiet och har ansvar för vissa säkerhetsfrågor. Tjänstemannen sitter även som förtroendevald i kommunfullmäktige i en kommun utanför Stockholm.

S-mannen har upplåtit ett av sina radhus i södra Stockholm till gängmedlemmen. Gängmedlemmen har bland annat dömts för grovt bedrägeri, narkotikabrott, häleriförseelse och grovt penningtvättsbrott.

I domar framgår det att den kriminelle hyrt tjänstemannens bostad. Han är släkt med S-mannens fru. Den kriminelle mannen är en stor profil på sociala medier och har över 40 000 följare på Instagram.

Polisen har gjort flera utryckningar till radhusets adress, incidenter som dock inte lett till någon dom. Sommaren 2020 lade influencern upp en video på sociala medier där han skjuter med ett vapen rakt upp i luften från radhustomten.

– Det var en rolig grej, sa han när Expressen kontaktade honom.

Nolltaxerar

Influencern greps i vintras efter en skottlossning i anslutning till bostaden. Så sent som i våras hittades en handgranat på tomten. Influencern anses ingå i det kriminella botkyrkanätverket och har tio punkter i belastningsregistret. Han nolltaxerar sedan flera år tillbaka.

Martin Waern på säkerhetsbolaget SRS Security säger till Aftonbladet att S-tjänstemannen knappast hade klarat av en säkerhetsprövning. Experter har även kommenterat förbindelserna och hävdat att det är bekymmersamt.

– Handlar det om människor som har gängmiljön som en inkomstkälla och lever efter de normerna så finns det en uppenbar risk att man utnyttjas, påverkas eller utsätts för korruption. Jag tycker det låter bekymmersamt, säger gängexperten Fredrik Gårdare.

S: Inga ytterligare åtgärder

S-mannen har undvikit att kommentera och hänvisar till partiets presschef Juan-Pablo Roa. Han säger dock att mannen inte längre bor kvar. I ett senare mejl från Socialdemokraternas pressavdelning framgår att:

”Vår medarbetare har hyrt ut ett radhus till sin frus släkting. Efter en allvarlig incident sades kontraktet upp och personen flyttade ut. Det hade naturligtvis inte varit acceptabelt att ha kvar denna hyresgäst. Säkerhetsfrågor är av stor vikt för oss. Medarbetaren har varit transparent med oss om händelsen och vi har fört samtal med honom. Vi bedömer i nuläget inte att vi behöver vidta ytterligare åtgärder.”

Läs även: M vill rivstarta arbetet mot gängen: ”Det går att vända utvecklingen”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu