Facebook noscript imageTvärvändning från S om krav på lugna bibliotek: Då – ”främlingsfientligt”, i dag – vill införa tillträdesförbud
Politik
Tvärvändning från S om krav på lugna bibliotek: Då – ”främlingsfientligt”, i dag – vill införa tillträdesförbud
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade ett förslag om tillträdesförbud på bibliotek och i badhallar. Foto: Christine Olsson/Jonas Ekströmer/TT
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade ett förslag om tillträdesförbud på bibliotek och i badhallar. Foto: Christine Olsson/Jonas Ekströmer/TT

2017 gick socialdemokraten Roger Mogert, dåvarande borgarråd i Stockholm, till attack mot högerdebattörer som argumenterade för hårdare tag mot individer som stör lugnet på bibliotek. Nu föreslår partikamraten och justitie- och inrikesministern Morgan Johansson att tillträdesförbud ska kunna införas på bibliotek.

Socialdemokraten Rogert Mogert, vid tillfället borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm, skrev i oktober 2017 en debattartikel i Svenska Dagbladet med titeln ”Krav på tysta bibliotek ofta främlingsfientliga”.

I sin text kritiserade Mogert det han kallade ”konservativa debattörer – en del av dem bristfälligt maskerade som liberaler” som Mogert anklagade för att vilja förvandla bibliotek till ”mausoleum över boken”.

Mogerts text kom efter några års diskussioner om stök på bibliotek, ofta i invandrartäta bostadsområden. Bland annat hade Paulina Neuding, medgrundare till Bulletin och numera ledarskribent på Svenska Dagbladet, lyft frågan.

Ofta är kraven det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt. Stöket biblioteket blir så vis mest ett slagträ mot Den Andre”, skrev Mogert.

Fyra år senare är tongångarna från socialdemokratiskt håll annorlunda. Under måndagen föreslog justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att tillträdesförbud införs på bibliotek och i badhallar.

– Personer som begår brott, hotar personal och omöjliggör för andra att besöka badanläggningar och bibliotek på ett tryggt och ostört sätt måste kunna portas, säger Morgan Johansson.

Tillträdesförbudet infördes i våras för butiker och innebär att personer som bedöms kunna begå brott eller allvarligt trakassera någon i butiken kan förbjudas att vistas där.

Bryter man mot ett tillträdesförbud kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

För bibliotek ska tillträdesförbudet även kunna gälla vid risk för ”vissa ordningsstörningar”.

Förslaget om tillträdesförbud går nu ut på remiss och föreslås bli lag 1 juli 2022.

Pelle Zackrisson