Facebook noscript imageSäpo: Vi har inte gått ut och varnat för någonting
Nyheter
Säpo: Vi har inte gått ut och varnat för någonting
Tusentals demonstrerade mot vaccinpass i Stockholm och Göteborg på lördagen. Foto: Maja Suslin/Fredrik Persson/TT
Tusentals demonstrerade mot vaccinpass i Stockholm och Göteborg på lördagen. Foto: Maja Suslin/Fredrik Persson/TT

Inför helgens demonstrationer mot vaccinpass uppmanade Säkerhetspolisen, Säpo, allmänheten ”att man tänker ett varv innan och är medveten om vilka krafter som kan finnas i demonstrationståget”. En uppmaning som tillhör ovanligheterna inför demonstrationer. Nu säger Säpo att man aldrig varnat för eller avrått människor från att delta.
– Demonstrationsfriheten och åsiktsfriheten är de fundamentala rättigheter som är Säkerhetspolisens främsta uppgift att skydda och försvara, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Lördagens demonstrationer i Göteborg och i Stockholm mot vaccinpass innehöll en brokig skara människor med både äldre, yngre och barnfamiljer från hela det politiska spektrat.

Det syntes enstaka konspirationsteoretiker som på plakat förnekade att corona existerar sida vid sida med demonstranter som skanderade ”Ja till frihet, nej till vaccinpass”.

I Stockholm deltog också representanter för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Som Bulletin tidigare rapporterat höll komikern Peter Wahlbeck ett bitvis osammanhängande anförande vid Sergels Torg:

– På den yttersta dagen brukar djävulen klä ut sig som din bäste vän och kommer ner och erbjuda... för säkerhets skull, ett experimentiellt DNA-läkemedel till femåriga oskyldiga barn. Bibeln hade rätt, utbrast Wahlbeck.

Demonstrationerna kunde fullföljas utan någon ordningsstörning. I Stockholm bröt man mot det tillstånd på 3 000 personer som givits. Enligt flera olika medier deltog runt 8 000–10 000 personer.

Inför demonstrationerna hade Susanna Trehörning, biträdande chef för författningsskydd och kontraterrorism på Säkerhetspolisen, i intervjuer framhållit att demonstrationsfriheten är viktig. Men också uppmanat dem som tänkte demonstrera att ”inte dras med i något som man inte hade tänkt innan.”

– Utan att man tänker ett varv innan och är medveten om vilka krafter som kan finnas i demonstrationståget och som vill utnyttja situationen och kidnappa den för syften som man inte står bakom, sade Trehörning till TT.

På sociala medier har kritik riktats mot Säpo. Anklagelserna har handlat om varför uppmaningen om vaksamhet inte getts vid andra demonstrationer.

Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen, säger till Bulletin att åsikts- och demonstrationsfriheten är ”grundläggande delar i de demokratiska rättigheter vilka Säkerhetspolisen har i uppdrag att skydda och försvara”.

– Möjligheten att fritt kunna uttrycka sina åsikter kring frågor, som i det här fallet, coronapolitik eller vaccinmotstånd är en del i detta och ingenting Säkerhetspolisen har några synpunkter kring, säger han.

– Att vi påtalar vad vi ser i vårt arbete mot den våldsbejakande extremismen, det är en del i det förebyggande arbetet.

Räcker det inte med att redovisa att ni tror att nazister (högerextremister är en av de tre huvudsakliga grupper eller miljöer som Säpo klassar som våldsbejakande) kommer att vara på plats?

– Det här citatet är från en intervju där Susanna Trehörning fick frågor om vad vi har sett vid den här typen av demonstrationer. Men även vad vi sett i samma kontext men på sociala medier, på nätet. Där uppmanar vi till sund källkritik och att man är medveten i vilken kontext man befinner sig och vilka krafter som kan finnas bakom.

På Första maj arrangerar den autonoma vänstern (den vänsterextremistiska miljön eller gruppen, en av de andra tre miljöer som Säpo identifierat, den tredje är den islamistiska) demonstrationer och/eller deltar i demonstrationer som arrangeras av andra.

Säpo har aldrig varnat allmänheten för risken att gå på förstamajdemonstrationer med risken att det kan utnyttjas av de autonoma grupperna?

– För det första har inte säkerhetspolisen gått ut och varnat för någonting. Det där är ju dina kollegor på andra redaktioner som väljer rubriksättning och vad man väljer att kalla saker, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

– I samband med det har vi mottagit frågor från media kopplat till de här planerade och genomförda demonstrationerna som vi då har svarat på, säger Hultgren-Friberg.

På sin hemsida har Säkerhetspolisen tidigare gått ut med information om att det, kopplat till extremistmiljöer, på sociala medier cirkulerar desinformation och propaganda kring corona och vaccin. Desinformationen kan även kopplas till främmande makt. Inget land nämns, men de länder som Säpo pekar ut i sin årsbok med störst aktivitet i Sverige är Ryssland, Kina och Iran.

Under demonstrationen i Stockholm syntes en rysk flagga i folkhavet.

Pelle Zackrisson