Facebook noscript imageScandic slutar servera nötkött vid lunch- och konferensbufféer – LRF: ”Olyckligt”
Nyheter
Scandic slutar servera nötkött vid lunch- och konferensbufféer – LRF: ”Olyckligt”
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Scandic upphörde att servera köttbullar och burgare vid sina lunch- och konferensbufféer i januari. Hotellkedjan serverar på så sätt 1,1 miljoner färre portioner nötkött, vilket motsvarar runt 5 500 ton koldioxidutsläpp.
– Lantbrukarnas Riksorganisation ”tycker det är olyckligt att Scandic väljer bort det svenska nötköttet i sin lunchservering”.

Samtliga Scandics 86 hotell i Sverige har slutat att servera nötkött vid sina lunch- och konferensbufféer samt i hotellens minishop under januari. Hotellkedjan kommer därmed att servera 54 procent mindre nötkött, enligt ett pressmeddelande.

– Vi tycker det är olyckligt att Scandic väljer bort det svenska nötköttet i sin lunchservering när de senaste forskningsrönen och politiska målsättningarna talar för en svensk nötköttsproduktion utifrån både hållbarhets-, biodiversitets- och livsmedelsberedskapsperspektiv, skriver Fredrik Sundblad, branschansvarig Kött vid Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, till Bulletin.

LRF Kött har bjudit in Scandic till ett möte så snart som möjligt för att tydliggöra den svenska nötköttsproduktionens viktiga roll i vårt livsmedelssystem och natur, tillägger Sundblad.

Total uteslutning av nötkött en möjlighet

Hamburgare och entrecôte finns tills vidare kvar på à la carte-menyerna som serveras på kvällen. På Scandic Bollnäs kostar en entrecôte med rödvinssky 315 kronor, och en shichami togarashi-burgare 219 kronor på Scandic Uppsala, visar menyerna på respektive hotells hemsidor.

Årligen äter genomsnittssvensken 24,3 kilo nötkött, nästan två kilo mer än fågel, men mindre än de 32,5 kilo fläskkött som också konsumeras, enligt Naturvårdsverkets siffror från 2018. Konsumtionen av nötkött har ökat med 40 procent sedan 1990.

– Fram till 2023 ska 60 procent av varje kilo mat på Scandics svenska hotell vara växtbaserad, jämfört med 50 procent i dag, säger Thomas Fankl, ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige.

Scandic utesluter inte att i framtiden helt upphöra med att servera nötkött, tillägger Fankl. MSC-märkt fisk, svenskt fläskkött och växtbaserade råvaror förblir dock på menyerna.

Läs även: Ben & Jerry’s stoppar sin försäljning på Västbanken

Dorothée Enskog