Facebook noscript imageSchumachers ”första intervju” var i själva verket AI – chefredaktör sparkas
Sport
Schumachers ”första intervju” var i själva verket AI – chefredaktör sparkas
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Foto: Luca Bruno/AP/TT

I den tyska tidningen ”Die Aktuelle” fejkades en intervju med tidigare formel 1-stjärnan Michael Schumacher. Intervjun med legendaren, som sedan en skidolycka 2013 inte gjort några offentliga framträdanden, ska i själva verket ha varit AI, artificiell intelligens. Nu sparkas chefredaktören.

Chefredaktören för tyska tidningen ”Die Aktuelle”, Anne Hoffmann, får sparken. Detta sedan tidningen publicerat en artikel innehållande en fejkad intervju med formel 1-legendaren Michael Schumacher.

Artikeln, som hade rubriken ”Michael Schumacher: Den första intervjun!”, fångade många läsares uppmärksamhet. Men citaten som hämtades från den så kallade ”intervjun” kom i själva verket från ett AI-verktyg, artificiell intellegens, villket tillkännagavs som en liten notis i artikeln.

Efter publicerinen gick Schumachers familj, via en talesperson, ut och bekräftade att de ämnade att stämma tidningen för artikeln. Michael Schumacher har sedan en skidolycka i december 2013 hållit sig utanför offentligheten då han drabbats av en svår hjärnskada. Familjen har velat hålla hans hälsotillstånd privat.

Utgivargruppen Funke, som äger tidningen, ber om ursäkt för artikeln i ett pressmeddelande.

”Vi ber om ursäkt till familjen Schumacher. Den smaklösa och vilseledande artikeln borde aldrig ha gjorts. Det är inte den standard vi och våra läsare förväntar sig”, skriver Bianca Pohlmann, chef på Funke.

Läs även: Linda Staafs första uttalande efter Löfvings död: ”Djupt tragiskt”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu