Facebook noscript imageSD fortsatt större än M – Jimmie Åkesson ny statsministerkandidat?
Politik
SD fortsatt större än M – Jimmie Åkesson ny statsministerkandidat?
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna går starkt framåt i väljarundersökning, siktar mot Sagerska huset? Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Fredrik Persson/TT
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna går starkt framåt i väljarundersökning, siktar mot Sagerska huset? Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Fredrik Persson/TT

Jimmie Åkesson seglar upp som den blågula oppositionens statsministerkandidat. SVT/Novus mätning som presenterades under måndagen visar att Sverigedemokraternas gap till Moderaterna håller i sig.

I förra veckan seglade Sverigedemokraterna förbi Moderaterna i SVT/Novus väljarundersökning och nu kan det vara så att Jimmie Åkesson blir den blågula oppositionens statsministerkandidat. Så sent som i förra veckan kom det fram att Socialdemokraterna undersökt möjligheten att byta ut Ulf Kristersson (M) mot Åkesson i slutduellen i SVT mellan statsministerkandidaterna, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Fortsatt gap

Under måndagen presenterades en ny undersökning från SVT/Novus som visar att gapet mellan SD och M är fortsatt stort, 4,8 procentenheter skiljer mellan partierna med 13 dagar kvar till valet. Trots att det finns en felmarginal i undersökningen är det nu statistiskt säkerställt att SD är det näst största partiet inför riksdagsvalet, enligt SVT/Novus undersökning.

I undersökningen går tre partier starkt framåt, Centerpartiet lyfter med 0,6 procentenheter, Miljöpartiet även de med 0,6 och Kristdemokraterna går fram en halv procentenhet. I och med ökningen är C nu det fjärde största partiet enligt undersökningen.

Vänsterpartiet är det parti som backar mest, 0,7 procentenheter jämfört med undersökningen för en vecka sedan.

Läs även: SVT/Novus: Sverigedemokraterna näst största parti i augusti

Tomas Hedlund

Journalist
Tips mottages gärna!
tomas@bulletin.nu

fakta

Så fördelar sig rösterna i undersökningen

Parti Procent Felmarginal
S 30,3 (+0,1) 2,4
SD 20,6 (-0,5) 2,1
M 15,8 (-0,4) 1,9
C 8,0 (+0,6) 1,4
V 7,9 (-0,7) 1,4
KD 6,4 (+0,5) 1,3
MP 5,0 (+0,6) 1,1
L 4,5 - 1,1
Övriga 1,5 (-0,2) 0,6

Regeringsalternativ Procent
S 30,3
S+C+MP 43,3
S+C+V+MP 51,2
S+M+C 54,1
M+KD 22,1
SD+M+KD 42,8
SD+M+KD+L 47,3
M+C+KD+L 34,7

Källa: SVT/Novus