Facebook noscript imageSD: ”Statsministern tyst om korankravallerna”
Nyheter
SD: ”Statsministern tyst om korankravallerna”
Tobias Andesson (SD) är kritisk till statsministerns tystnad om gårdagens kravaller. Foto: Tommy Pedersen/Stefan Jerrevång/TT
Tobias Andesson (SD) är kritisk till statsministerns tystnad om gårdagens kravaller. Foto: Tommy Pedersen/Stefan Jerrevång/TT

Våldsamma kravaller utbröt både i Linköping och Norrköping under torsdagen. Kaoset började i stadsdelen Skäggetorp där det danska partiet Stram Kurs och dansk-svenske politikern Rasmus Paludan skulle bränna en koran i samband med ett torgmöte.
– Den politiska viljan att se till att slå ner på den här typen av upplopp prioriteras tydligen inte, säger Tobias Andersson (SD) till Bulletin.

Fyra män har anhållits misstänkta för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp efter gårdagens våldsamma kravaller, som startade i Linköping och sedan spred sig till Norrköping, rapporterar DN.

Flera upprorsmakare visade sitt missnöje mot att den danske gatukonstnären och islamkritikern Rasmus Paludan fått tillstånd att demonstrera i Sverige genom att bränna en koran.

Motdemonstranterna stal polisutrustning, kastade sten mot polis och cirka tio polisbilar slogs sönder samtidigt som de skanderade ”Allah Akhbar”. Tre poliser har fått söka vård för sina skador i samband med kravallerna.

SD: ”Ingen prioritet för regeringen”

Tobias Andersson är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han säger till Bulletin att det är talande att vi har en statsminister som inte uttalar sig om kravallerna.

– De här upploppen är det yttersta beviset på att den invandring vi haft till Sverige inte fungerat. Det är uppenbart att staten har förlorat våldsmonopolet. När justitieminister Morgan Johansson uttalade sig tog han nästan mer avstånd från själva koranbränningen än själva upploppet som ägde rum.

Andersson säger att det är bekymmersamt att statens våldsmonopol inte har kapacitet att trycka tillbaka demonstranterna. Han menar att den integrationspolitik regeringen bedrivit i decennier har fått förödande konsekvenser.

– Här har vi stora delar av en hel stadsdel som inte känner en lojalitet till majoritetssamhället utan lever i ett parallellsamhälle, där man tar sig friheten att ta till våld som är helt obegripligt. Staten måste ta tillbaka våldsmonopolet.

Rikspolischefen kommenterar

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar händelserna i Linköping och Norrköping och beskriver gårdagens upplopp i Östergötland som ”förkastligt”. Han säger att de ansvariga för upploppen ska lagföras.

– Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker. Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu