Facebook noscript imageSexutpressande kvinnans kriminella förflutna
Nyheter
Sexutpressande kvinnans kriminella förflutna
Kvinnan som står åtalad för grov utpressning av en riksdagsman har ett tungt brottsregister. Foto: Polisen
Kvinnan som står åtalad för grov utpressning av en riksdagsman har ett tungt brottsregister. Foto: Polisen

Moderate riksdagsledamoten Kjell Jansson hade påtaglig otur som stötte på just Zainab Sattar Rustum, 27, kvinnan som åtalats för att ha pressat honom på totalt 65 000 kronor efter en sexnatt. Det är inte första gången hon misstänks för brott och hon tycks ha haft liknande brottsupplägg tidigare. Bulletin går igenom kvinnans kriminella förflutna.

Zainab Sattar Rustum, 27, är kvinnan som står åtalad misstänkt för grov utpressning samt försök till grov utpressning av moderate riksdagsledamoten Kjell Jansson. Kvinnan såg till att en sexbild av Kjell Jansson togs under deras natt tillsammans, en bild som hon sedan hotade att offentliggöra.

På så sätt pressade hon Jansson att betala totalt 65 000 kronor – pengar som bland annat gick till en bröstoperation.

Att Kjell Janson kom att träffa just Rustum tycks ha varit synnerligen oturligt. Bulletins granskning visar nämligen att kvinnan är grovt kriminell och har ett gediget brottsregister sedan tidigare.

Zainab Sattar Rustum lever under skyddad identitet och förekommer i totalt 30 ärenden i brottsdatabasen Verifiera. Sedan 2015 har hon begått en rad grova brott där fängelse ingår i straffskalan.

Kidnappade ung kvinna

I augusti 2015 dömdes Rustum till dagsböter för snatteri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Ett år senare, i juni 2016, dömde tingsrätten kvinnan till fängelse i ett år och två månader för misshandel och olaga frihetsberövande.

Tillsammans med två andra gärningspersoner kidnappade de en ung kvinna under knivhot och misshandlade henne genom att sparka på henne och tvinga henne att ta av sig kläderna. Rustum fotade sedan kvinnan naken och hotade att lägga ut och sprida bilderna på nätet, ett upplägg som har uppenbara paralleller med utpressningen mot Kjell Jansson.

Efter misshandeln körde de kvinnan till en bensinmack där de släppte av henne.

I augusti 2018 fastställde hovrätten tingsrättens dom men skärpte rubriceringen till människorov, mindre grovt brott. Vid tidpunkten då brotten begicks var Rustum 20 år gammal och skriven i Angered i Göteborg.

Attackerade sambo med kniv

Senare år 2018 dömdes Zainab Sattar Rustum till fängelse i två år och sex månader för totalt sju olika brott: Grov misshandel, vållande till kroppskada, olaga hot, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och narkotikabrott.

Det var den 18 november som Rustum attackerade sin sambo med kniv på Göteborgs centralstation. Hon greps av polis med en stor mängd narkotikaklassade preparat i handväskan.

Hovrätten sänkte straffet till ett år och nio månader eftersom att hon inte hunnit fylla 21 år när brottet begicks.

Våren 2021 dömdes hon för ringa narkotikabrott. Senare samma år dömdes hon till överträdelse av myndighets bud genom att olovligen gå in på ett avspärrat område bakom polisens avspärrningsband.

I februari i år greps 27-åringen misstänkt för grov utpressning mot riksdagsledamoten Kjell Jansson. Brottet bedöms som grovt då kvinnan bland annat ska ha hotat Jansson med sina bröder. Dessutom hotade hon att skicka sexbilden till Janssons son samt till pressen. Den 17 mars väcktes åtal mot Zainab Sattar Rustum och under onsdagen inleddes huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Läs även: Sexutpressade riksdagsledamoten utreds för sexköp

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu