
Bromangymnasiet i Hudiksvall har avskaffat nötkött helt och hållet på sin skolmeny, en förändring som man uppger ska ha skett av klimatskäl. Men alla elever är inte nöjda med den nya, ”klimatvänliga” menyn.
– Det är mycket vegetariska bönbiffar, som jag inte tror är så populärt, säger eleven Viktor List Halvarsson till SVT Nyheter Gävleborg.
Jag äter ju oftast inte skolmaten här. Det är ofta för att istället för vanliga köttbullar till exempel så är det kycklingköttbullar och ofta grytor, säger eleven Stina Garefors Haavisto.
Restaurangchef Mattias Martinsson motiverar den nya menyn med att skolan ska nå upp till sina klimatmål.
– Det blir mindre nötkött, det blir mer grönsaker, mer baljväxter. Vi kan servera mer kyckling till exempel, som är bättre för miljön.
Stina Garefors Haavisto ifrågasätter emellertid klimatnyttan.
– Jag tror att det hade gått jämt ut för klimatet, om vi hade mat som är lite sämre för klimatet, men som vi i gengäld hade ätit upp istället för kastat, menar hon.