Facebook noscript imageSkydda de små från extremism– och se till att de inte blir farliga för oss alla
Carolin Dahlman
Krönikörer
Skydda de små från extremism– och se till att de inte blir farliga för oss alla
Har varnat. Foto: Jessica Gow/TT
Har varnat. Foto: Jessica Gow/TT

Det måste bli möjligt att stoppa terrorister från att påverka barnen. Lagstiftningen måste genast täppa till absurda kryphål och bli tuffare. 

KRÖNIKA. Häromdagen avslöjade SVT Nyheter Väst att en kvinnlig dagbarnvårdare i Göteborg bodde med en man som var dömd för terroristbrott. Hon kunde alltså ta hand om små barn med hjälp av skattemedel i en sådan miljö (27/4).

Tack vare en lagändring 2019 kan kommunerna numera granska fria skolor och förskolor via så kallad ägar- och ledningsprövning, men dagbarnvårdare (pedagogisk omsorg) är fortfarande undantagna. Kommuner får exempelvis inte kontrollera deras kopplingar till extremism. 

Konsekvensen har blivit att islamister och andra som vill hjärntvätta barn kan utnyttja kryphålet i lagen. En förskola, som stängdes på grund av ägarkoppling till en imam som utvisats då han bedömts som säkerhetsrisk, omvandlades exempelvis för att passa in. Förskollärare blev dagbarnvårdare – och simsalabim slapp de granskning och kunde både influera småbarn och håva in skattepengar. 

Det finns en utredning som har föreslagit att även olämpliga dagbarnvårdare ska kunna hejdas, och utbildningsminister Anna Ekström (S) sa till SVT att hon vill se en lagändring som ska skydda dagbarn från radikala miljöer (27/4). 

Men hon kunde inte ge några besked om när lagen kommer. Och även om utredningens förslag blir verklighet fattas åtgärder för andra än dagbarnvårdare i verksamheterna. Det kommer även fortsättningsvis inte gå att kontrollera exempelvis rektorer. 

Den rödgröna regeringen agerar helt enkelt för segt och för vagt. 

Extremism i förskolor och skolor har uppmärksammats i 6-7 år och detta med dagbarnvårdare i ett par år, berättade terrorforskaren Magnus Ranstorp för mig. Säpo varnade i maj förra året för att hundratals barn berörs (27/5). 

Ändå gör politikerna uppenbarligen för lite.

Så varför vill islamister driva verksamhet för barn? Ranstorp förklarade att de vill skapa miljöer där de som är troende kan utöva religion utan inflytande från sekulära samhället och undvika det dekadenta, individualistiska. Man föraktar väst och vill skydda sina barn mot omoralen. 

Visst bör föräldrar ha frihet att uppfostra sina barn enligt sina övertygelser; att styra det uppifrån i detalj skulle bli ohanterligt. Men barnens frihet är viktig, så vi bör i varje fall stoppa indoktrinering och undervisa om demokratiska värderingar i offentliga verksamheter. 

Men frågan är om vi verkligen kommer åt problemet genom att förhindra islamism i förskolor…. Många muslimska barn går ju i koranskola, och Magnus Ranstorp har länge varnat för att ”det sprids väldigt hatiska budskap mot väst och antidemokratiska budskap (Aftonbladet 15/1 -18).

I rapporten ”Mellan salafism och salfistisk jihadism” från Försvarshögskolan (2018) konstaterades att en viktig och omfattande del av moskéernas verksamhet är koranskolor för barn och unga. Genom dem kan man ”långsiktigt påverka yngre och kommande generationers tolkning av religionen, deras normer och värderingar”.

Forskarna redovisade en analys av läroböcker som används i några moskéer. ”Böckerna instruerar muslimer att inte integreras i det svenska samhället eller att respektera dess lagar och regler. Sverige och svenskarna ses istället som otrogna med ett socialt system som står i kontrast till det gud tänkt sig.” En bok instruerade i att betrakta icke-muslimer som fiender samt förkasta existerande lagar. En annan beskrev att den som trotsar islams lära kan betraktas som otrogen och straffas med döden. 

Detta betyder inte att allt som lärs ur i koranskolor är farligt, men att det förekommer sådana här inslag är nog för att vara vaksam.

Enligt Säpo har de våldsbejakande extremistiska miljöerna vuxit mycket kraftigt i Sverige under senare år, vilket innebär ”en ökad risk för ideologiskt motiverade våldshandlingar, men även ett mer långsiktigt hot mot det demokratiska systemet” (27/5).

Kommer våra politiker att våga agera innan fler barn drillas i värderingar som kan skada både dem och oss andra? Eller blir det för sent? 

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.