Facebook noscript imageSkydda judar från hatet
Carolin Dahlman
Krönikörer
Skydda judar från hatet
Skydda judar från hatet

Antisemitismen har troligtvis ökat i Sverige till följd av att vi fått många invandrare från Mellanöstern. Detta får vi inte blunda för av rädsla för att kallas islamofober. Judarna måste skyddas från hat och hot.

KRÖNIKA. Sofie Löwenmark från Doku var nyligen inne i något som tydligen kallas ”Adolf H-rummet” på den hajpade digitala mötesplatsen Clubhouse och fann kommentarer som åtminstone triggar mina kräkreflexer. ”Vi saknar Hitler. Alla Israelvänner ska slaktas på torget. Judar äger världen. Jag ska knulla din mamma” (Twitter 16/5).

Så fasansfullt. Så äckligt. Så oacceptabelt.

Tyvärr är judehatet inget nytt fenomen. En EU-rapport från 2019 visade att nio av tio svenska judar upplevt en ökning av antisemitismen de senaste fem åren (Minoritet 18/1 -19). 

2015 klädde Petter Ljunggren från Uppdrag granskning ut sig i kippa och Davidsstjärna och gav sig ut på gatorna i Malmö. Han kallades judedjävul och ombads lämna Möllevångstorget. I Rosengård kastade folk ägg på honom och han tvingades fly (KvP 21/1 -15). 

Nyligen uppmärksammades hur judehat ökat på Malmös skolor. En rapport byggd på djupintervjuer med judiska elever visade att samtliga hade hört skämt om judar, Förintelsen och Hitler, samt fått kommentarer som ”Hitler gjorde rätt” och ”Det var synd att han inte lyckades bättre”. 

Nu ska även Stockholm göra en liknande undersökning då Judiska församlingen vittnat om en utbredd rädsla bland judiska ungdomar (Mitti 17/5).

Bra. Detta elände måste vi ha koll på!

Det går inte att komma ifrån att antisemitism kan ha ökat i Sverige som en konsekvens av invandring från Mellanöstern.

Forskning och Framsteg rapporterade 2015 att det bland muslimer fanns en utbredd antisemitism. ”Bland vuxna hyser 39 procent av dem som betecknar sig som muslimer en systematisk antisemitisk inställning”, visade en studie från 2005 (Forum för levande historia/Brå). En annan studie av invandrade muslimer i sex västeuropeiska länder bekräftade bilden (Berlin social science center 2013). Bland muslimer i Sverige menar 37 procent att ”man inte kan lita på judar”. FoF skrev även om attitydstudien ADL Global 100 som visat att 70–90 procent av befolkningen i länderna i Mellanöstern uppvisar antisemitiska attityder (17/2 -15).

Forskaren Henrik Bachner frågade 2019 svenska gymnasieelever om vad de tycker om judar. 18 procent hade en konsekvent negativ inställning till judar, men ”bland de elever som identifierar sig som muslimer var siffran 55 procent” (Aftonbladet 12/12 -17).

Med tanke på att migrationen från Mellanöstern och muslimska länder har varit stor de senaste åren är det inte konstigt om de personer som invandrat kan ha antisemitiska värderingar med sig i bagaget. Det är inte så enkelt som att antisemitism är kopplat till islam, men nog sjutton har det med flyktinginvandringen att göra. 

Ändå tycks det vara tabu och lite ”fy-fy” att prata om detta. Forskaren Henrik Bachner varnade för att attackerna mot svenska judar utnyttjas av ”den antimuslimska opinionen, högerpopulistiska grupper och partier som Sverigedemokraterna”. Dessa kretsar ville ”exploatera frågan för att kunna stigmatisera muslimer.”

Daniel Poohl från Expo vände sig 2019 emot tendensen att beskriva antisemitism som något som kommit med invandring. ”Från nationalistiskt och antimuslimskt håll kidnappas frågan för att sprida misstro mot muslimer”, menade han. Enligt Poohl var antisemitism en del av det svenska och europeiska kulturarvet. ”Den ligger nedbäddad i vårt gemensamma medvetande” (9/11 -19).

Men en sådan undvikande, självspäkande attityd hjälper inte de utsatta judarna. Bara genom att öppna ögonen och hantera problemen med precision och kraft kan vi skydda dem. Rädslan för att bli kallad islamofob eller populist får inte stoppa sunda krafter från att ryta. Att se samband mellan migration och judehat är inte att döma hela grupper eller peka ut individer. Det är bara att våga hantera ett stort problem på ett vuxet sätt.

I rapporten om Malmös skolor framkom att lärare inte sa till när elever ”heilar” mot judiska barn. Den sortens mesighet måste bort! Sträck på ryggen för fasiken och stå på de attackerades sida. Kurage är kärlek.

CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

De åsikter som framförs är skribentens egna.  

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.