Facebook noscript imageSparekonomens räntetips: ”Du behöver inte vara någon mästerprutare”
Ekonomi
Sparekonomens räntetips: ”Du behöver inte vara någon mästerprutare”
– Man bör inte binda räntan nu, säger Claes Hemberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
– Man bör inte binda räntan nu, säger Claes Hemberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inflationen föll mer än väntat i april och nu tror flera experter att Riksbanken inte kommer att höja räntan som förväntat i juni. Det finns pengar att spara om man förhandlar om räntan med bankerna, enligt sparekonomen Claes Hemberg.
– Det behöver inte vara så komplicerat, säger han till TT.

Det är många hushåll i Sverige som behöver förhandla om sina banklån i närtid. Trots att inflationstakten sjunkit tynger räntan på bolån många svenska hushålls ekonomi. Den oberoende sparekonomen Claes Hemberg tipsar dem som ska förhandla om sina lån att vara både kalla och driftiga.

– Man bör inte binda räntan nu, säger Hemberg till TT och fortsätter:

– Vi vet inte när bolåneräntorna når sin topp. Men det är någonstans nu, eller det närmaste halvåret, som det kulminerar. Nu när inflationen går i en nedåtgående riktning tjänar ett hushåll på att ha rörlig ränta.

Sätt press på banken

Hemberg menar också att det är ett bra läge att sätta press på sin bank och förhandla om räntan. Ett räkneexempel som Hemberg lyfter är att den som har ett lån på tre miljoner kronor kan spara 15 000 kronor på ett år om man får ner räntan med en halv procentenhet. Det kan också löna sig att förhandla med andra banker.

– Det behöver inte vara så komplicerat. Man ringer bara runt och säger: det här är jag, det här är mitt bolånebehov och frågar vad kan jag få från er?

– Du behöver inte vara någon mästerprutare. Det är bara att höra av sig så brukar man få en bättre ränta hos nästa bank, avslutar Hemberg.

Läs även: Stigande räntor kommer att bli betungande

Tomas Hedlund