Facebook noscript imageStöjberg: Lika bra att vara ärliga med att vi hellre hjälper ukrainare än somalier och palestinier
Ukrainakriget
Stöjberg: Lika bra att vara ärliga med att vi hellre hjälper ukrainare än somalier och palestinier
Inger Stöjberg. Foto: News Øresund
Inger Stöjberg. Foto: News Øresund

Danmarks tidigare invandringsminister Inger Stöjberg tror sig veta varför det finns en stor vilja att hjälpa ukrainska flyktingar.
”Jag känner mycket större samhörighet med ukrainarna än med till exempel palestinierna och somalier”, skriver Inger Stöjberg i ett inlägg på Facebook. Hon menar också att ukrainska män stannar och kämpar medan de skickar sina kvinnor och barn i säkerhet till skillnad från tidigare manliga flyktingar från Mellanöstern och Afrika.

”Vi kan lika gärna vara ärliga om att vi hellre skulle hjälpa ukrainska flyktingar än somalier och palestinier.”

Så inleder danska politikern Inger Stöjberg, tidigare invandringsminister för Liberalernas danska systerparti Venstre, ett inlägg på Facebook.

Att säga att man hjälper ukrainare för att det är ”närområde” är ett svepskäl enligt Stöjberg som tycker att det är dags att sluta hymla.

”Det beror på att ukrainarna är mer som oss och för att de i första hand är kristna”, skriver hon.

Hon beskriver sin egen vilja att hjälpa ukrainska flyktingar som ”mycket stor” och att hon känner större samhörighet med ukrainare än med exempelvis palestinier och somalier.

”Jag är helt klart inte den enda som känner så, för många danskar är villiga att hjälpa till. Det gör politiker från Folketingets alla flyglar. Men det blir oärligt när parlamentsledamöter motiverar sin välvilja med att Ukraina är ett grannområde.”

Inger Stöjberg hyllar den ukrainska kampmoralen.

”Demokrati är en relativt ny företeelse i Ukraina, men ukrainarna är för närvarande villiga att ge sina liv för det”, skriver hon.

Den kulturella likheten med ukrainarna är något Stöjberg tycker betyder mycket.

”Det gör skillnad om vi släpper in 20 000 muslimer i Danmark eller om vi släpper in 20 000 kristna. Det är helt enkelt inte samma krångel och eviga diskussioner om det är de eller vi som behöver anpassa oss.”

Många ukrainska män – som skickat iväg kvinnor och barn till säkerhet – har stannat och strider mot den ryska invasionsmakten istället för att fly. Det har gjort stort intryck på Inger Stöjberg.

”Att se hur män heroiskt kämpar för sitt lands frihet går rakt in i hjärtat”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”De flyktingströmmar som vi hittills upplevt från Mellanöstern och Afrika har precis karaktäriserats på precis motsatt sätt. Här är det männen som först reser till Danmark och övriga Europa, medan kvinnor och barn lämnas kvar i flyktingläger, där de i många fall har levt ett eländigt liv.”

Inger Stöjberg spekulerar även om att många ukrainska kvinnor som kommit till Danmark redan söker arbete för att försörja sig själva och att många kommer att återvända till sitt hemland när kriget är över.

”Det är skillnaden mellan de som kommer från Mellanöstern och Afrika och de som kommer från Ukraina. Och skillnaden är enorm.”

Inger Stöjbergs inlägg har väckt skarpa reaktioner och retat gallfeber framför allt på politiker och aktivister till vänster i Danmark.

Socialisten Jeppe Riis, aktiv inom Socialistisk Folkeparti, skriver på Twitter att han tycker att det är bra att Stöjberg kommer ut som en ”galen rasist”.


Inger Stöjberg dömdes i december till 60 dagars fängelse av den danska Riksrätten. Hon beordrade under sin tid som invandringsminister att par där den ena parten var omyndig skulle hållas isär. Något som hon inte enligt dansk lag hade befogenhet till.

Pelle Zackrisson