Facebook noscript imageStrandhäll om förbud mot kusinäktenskap: ”Genuin skitfråga”
Politik
Strandhäll om förbud mot kusinäktenskap: ”Genuin skitfråga”
Annika Strandhäll hamnade under måndagskvällen i en lång diskussion på plattformen X om kusinäktenskap. Bild: Adam Ihse / TT / Faksimil X
Annika Strandhäll hamnade under måndagskvällen i en lång diskussion på plattformen X om kusinäktenskap. Bild: Adam Ihse / TT / Faksimil X

Regeringen och samarbetspartiet SD sjösätter nu en utredning om att förbjuda kusinäktenskap. Det får den tidigare S-ministern Annika Strandhäll att gå i taket. I en diskussion på plattformen X, tidigare Twitter, kallar hon det hela för ”en genuin skitfråga” och verkar inte förstå skillnaden mellan drama och dokumentär.

I en debattartikel för Expressen skriver företrädare för Tidöpartierna om hur man nu gett en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag för förbud mot kusinäktenskap.

”Det är viktigt att lagstiftningen speglar samhällsutvecklingen. En utredare har därför i dag fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner. Ett sådant förbud kan vara en viktig del i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Kusinäktenskap är en central del av hederskulturen och upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över individen”, skriver de bland annat i debattartikeln.

En som emellertid inte är imponerad av Tidöpartiernas tilltag är Annika Strandhäll, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för S, som tidigare varit mångårig minister i olika S-regeringar.

”Skönt att ni fokuserar på de tunga samhällsproblemen. Danstillstånd, snusskatt och kusinäktenskap”, skriver hon i en sarkastisk kommentar på X, tidigare Twitter, och länkar till M-ledamoten Louise Meijers inlägg.

S-toppen får emellertid mothugg från journalisten Sofie Löwenmark på den islamistgranskande sajten Doku.

”Ser du inte problemen med de utbredda kusinäktenskapen i dagens Sverige?”, skriver Löwenmark.

”Nej”, svarar Strandhäll och fortsätter: ”Jämförelsevis är det en genuin skitfråga.”

”Jag har läst hundratals och åter hundratals hedersrelaterade LVU-domar där hot om tvångsgifte med kusin nämns. Och då är det är endast toppen som hamnar där. För att endast nämna ett av problemen med kusingifte. Det är allt annat än ett randfenomen och en ’skitfråga’”, svarar Löwenmark.

En lång diskussion följer därefter där Strandhäll bland annat anklagar Löwenmark för att ”gå högerextremas ärenden” och hävdar att frågan om kusinäktenskap ”piskar upp” hat mot vanliga muslimer.

Vi talar om kusinäktenskap. Inte om muslimer. Dina fördomar får stå för dig”, skriver Löwenmark i ett svar.

Mot slutet av diskussionen lämnar Sofie Löwenmark ett dokumentärtips till den tidigare ministern.

I ett nu borttaget svar verkar Strandhäll missförstå skillnaden mellan drama och dokumentär, där hon refererar till hur hon själv använde dramaserien Chernobyl som argument mot kärnkraft.

På X är det många som reagerar på Strandhälls utspel. Däribland riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Läs även: Annika Strandhäll till attack mot Hanif Bali: ”Varför kom du till Sverige?”

Nyhetsredaktionen