Facebook noscript imageStrandhälls attack mot Ebba Busch – Björn Söder ifrågasätter respekten
Politik
Strandhälls attack mot Ebba Busch – Björn Söder ifrågasätter respekten
Björn Söder är kritisk till Annika Strandhälls tweet om Ebba Busch. Foto: Henrik Montgomery/Lars Schröder/TT
Björn Söder är kritisk till Annika Strandhälls tweet om Ebba Busch. Foto: Henrik Montgomery/Lars Schröder/TT

Ebba Busch tyckte Henrik Schyffert var tråkig – blev benämnd som fascist av både Schyffert och miljö- och klimatminister Annika Strandhäll. Nu frågar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder regeringsöverhuvud Magdalena Andersson om hon tänker vidta några åtgärder.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch intervjuades av DN Kultur där hon fick frågan om vilken kulturupplevelse hon upplevt som den värsta. Busch svarade att hon inte tyckte att komikern Henrik Schyffert var rolig och att upplevelsen med honom därför var hennes värsta kulturupplevelse. Schyffert svarade i ett Instagraminlägg med ett citat från skådespelaren Charlie Chaplin: ”den bästa kritiken jag nånsin fått är att fascisterna hatar mig”. Schyfferts inlägg kan därmed tolkas som att han indirekt antyder att Kristdemokraternas partiledare skulle vara ”fascist”.

Sveriges miljö- och klimatminister, Annika Strandhäll (S), länkade till Henrik Schyfferts inlägg på sin Twittersida med kommentaren ”Japp precis min take. Tack Schyffert. ’#Den bästa kritik jag någonsin fått är att fascisterna hatar mig’”

Björn Söder till statsministern: ”Vidta åtgärder”

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder ifrågasätter nu lämpligheten i att statsråd uttalar sig om andra politiker i riksdagen med beskrivningen ”fascist”.

I en skriftlig fråga till statsråd skriver Söder till statsminister Magdalena Andersson (S) och ifrågasätter Strandhälls kollegiala respekt, detta eftersom Magdalena Andersson är regeringschef och därmed ansvarig för regeringens relation till riksdagen. Söder menar att det inte tillhör en respektfull debatt eller miljö när ett statsråd öppet kan kalla ett partis ledare fascist och skriver att ”man behandlar varandra artigt och vänligt hela tiden även om man inte är vänner. Ansvaret, och etiketten, finns alltså sedan gammalt.”

”Grunden för en parlamentarisk demokrati är ju att regeringen är ansvarig inför riksdagen. Demokratin som ideologi bygger på att man möts med respekt och i samtal. Själva kittet i en demokrati är just respekten och att man möts”, förklarar han.

Vidare undrar Björn Söder om statsminister och partiordförande Magdalena Andersson håller med sin minister Annika Strandhäll om att partiledaren för Kristdemokraterna är fascist? Han undrar dessutom om Andersson tagit en diskussion med Strandhäll om lämpligheten i detta utfall och om statsministern kommer att se till att Strandhäll, men även andra statsråd, skärper sig inför valet så debatten sansas?

Söder avslutar texten med att rikta en sammanfattande fråga till Magdalena Andersson:

”Avser statsministern att vidta några åtgärder med anledning av det som har skett och tillse att statsråden verkar i god relation till riksdagens ledamöter?”

Frågan ska vara besvarad av statsministern senast den 17 juli.

Läs även: Hjort: Strandhäll borde tas i örat

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu