Facebook noscript imageStyrkelyftaren April kallade transidrottare för man – blev avstängd
Sport
Styrkelyftaren April kallade transidrottare för man – blev avstängd
April Hutchinson stängdes av efter att hon kritiserat att biologiske mannen och transidrottaren Anne Andres tillåts tävla mot kvinnor. Foto: Instagram
April Hutchinson stängdes av efter att hon kritiserat att biologiske mannen och transidrottaren Anne Andres tillåts tävla mot kvinnor. Foto: Instagram

I fjol kommenterade styrkelyftaren April Hutchinson offentligt de fysiologiska fördelar som den biologiske mannen/transpersonen Anne Andres har jämfört med de kvinnor han tävlar mot. Då stängde April Hutchinsons förbund av henne från allt tävlande i två år. – Jag sa bokstavligen att han är en 180 centimeter lång och 115 kilo tung man, berättar April Hutchinson för Bulletin.

Det var efter att 47-åriga kanadensiska styrkelyftaren April Hutchinson medverkat i Piers Morgans talkshow Uncensored som hon blev avstängd av det kanadensiska styrkelyftsförbundet CPU i två år för brott mot förbundets ”uppförandekod” (code of conduct). En avstängning som nu sänkts till ett år.

I programmet kritiserade Hutchinson att den biologiske mannen Anne Andres – som är transperson och identifierar sig som kvinna – får tävla mot kvinnor.

– Jag var med hos Piers Morgan och berättade om vad som pågick i mitt idrottsförbund. Om hur den här biologiske mannen (Anne Andres) ställde upp i tävlingar för damer och krossade alla rekord, berättar April Hutchinson för Bulletin.

”Tranny freak”

Anne Andres har på sin numera stängda Instagramkanal lagt upp filmer där han bland annat klagar på att kvinnor är dåliga på bänkpress.

– Varför är [standarden på] damernas bänkpress så dålig. Inte jämfört med mig, vi vet alla att jag är ett ”tranny freak”, så det räknas inte, säger Anne Andres i ett Instagraminlägg.

Anne Andres’ personbästa i bänkpress är 132,5 kilo. Som jämförelse är April Hutchinsons personbästa 85 kilo.

– Kvinnor och män är olika byggda. Män har mer muskelmassa och har andra vinklar. Och att [Anne Andres] sitter och hånar kvinnor för att de inte är lika bra som honom på att bänka är verkligen magstarkt, säger April Hutchinson som tävlat för Kanada internationellt.

De tre delgrenarna i styrkelyft är: Knäböj, bänkpress och marklyft.

– Jag har alltid kallat den här personen för en man eftersom det är vad han är. Man ska kalla en man en man och en kvinna en kvinna, konstaterar April Hutchinson.

April Hutchinson har representerat Kanada på internationella tävlingar. Foto: aprilhutchinson.com

När fick du reda på att Anne Andres var en man?

– Det var under covid (2020-2021) då det inte var några tävlingar och alla tränade hemma. Då var jag faktiskt vän med honom på Facebook och chattade med honom. Då berättade han för mig att han egentligen var en man, säger April Hutchinson.

– Då sa jag också till honom att jag kommer att gå ut offentligt med det. Jag sa till honom att jag tänker inte vara tyst om det för det är så orättvist, säger April Hutchinson.

Minns du vad du tänkte när han berättade?

– Det var en känsla av chock, rädsla men också ilska. Jag minns att jag tänkte: ”Jaha, där rök vår sport”.

April Hutchinson säger att styrkelyftet räddat henne från tidigare alkoholmissbruk.

– Min sport räddade mitt liv. Så det kändes som om allt det skulle tas från mig. Eftersom att jag har fått allt emot mig när jag tvingas tävla mot en man.

Hon berättar hur hon mejlade det kanadensiska styrkelyftsförbundet, CPU, för att man skulle stoppa Anne Andres, som tävlat mot kvinnor sedan 2019.

– De ignorerade mig. Under tiden fortsatte [Anne Andres] att tävla mot kvinnor utan att de hade någon aning om att han var en man.

Anne Andres har krossat motståndet i damklassen. Foto: Instagram

Lag som tillkom under Justin Trudeau

I sin avstängning av April Hutchinson hänvisar det kanadensiska styrkelyftsförbundet CPU till en lag, Bill C-16, som sedan 2017 innebär att personer som identifierar sig som ett annat kön än det biologiska skyddas av samma lagar som minoriteter och även omfattas av kanadensiska motsvarigheten till hets mot folkgrupp.

Lagen, som kom till under Kanadas premiärminister Justin Trudeau, kan innebära att det är olagligt att kalla någon som är biologisk man för man om personen själv definierar sig som kvinna. Och omvänt.

– Man har jämställt det med Förintelseförnekande. Det är på den nivån som Justin Trudeau har lagt det, säger April Hutchinson.

– Men det de glömde när de införde den här lagen är kvinnors rättigheter. Det har nu blivit satt åt sidan [till förmån för transkvinnors rättigheter].

CPU: Vill inte diskriminera

CPU:s argument för att låta transpersoner, biologiska män, tävla i damklassen är att man inte vill diskriminera transpersoner.

– Och vi kvinnor vi har bara accepterat det. För att vi har det här omhändertagande, vårdande draget i oss. Men det som är diskriminerande är att tvinga kvinnor att tävla mot män, säger April Hutchinson.

Hon har fått stort stöd både i sporten och utanför. I privata samtal har till och med medlemmar i CPU:s styrelse gett henne rätt.

– Men de går inte ut med det offentligt för de är rädda att bli cancellerade, säger April Hutchinson.

Vad säger andra kvinnliga styrkelyftare om att du stängts av?

– Jag skulle säga att åtminstone 90 procent av de kvinnliga lyftarna håller med mig och stödjer mig. Men många av dem är rädda, de vill inte bli avstängda eller till och med riskera att förlora sitt jobb.

Att det inte bara är en avstängning från idrottande som kan bli konsekvensen vet April Hutchinson. I höstas var hon med i en lokal utställning på ett museum i London, Ontario som handlade om olika människor som tagit sig igenom svårigheter. Aprils historia var den om att ta sig ur ett missbruk. Men efter att April Hutchinson talat öppet om att tävla mot biologiska män plockades hon bort. Argumentet från museet handlade bland annat vara ”inkluderande”.

Har fått brett stöd

Efter avstängningen genomgick April Hutchinson en tung period. Relationen med pojkvännen blev lidande och både jobb och privatliv påverkades.

– Jag kände mig väldigt nere och kände ett behov av att dricka igen. Tack gode Gud så höll jag mig från det. Det har varit väldigt tufft för min mentala hälsa, kan man säga. Men nu mår jag bättre igen.

Ditt fall har fått stor uppmärksamhet, bland annat genom kvinnorättsorganisationen ICONS. Och flera stora profiler som tennislegenden Martina Navratilova (politiskt vänster) har gått ut och sagt att biologiska män inte ska tävla mot kvinnor. Känner du någon form av upprättelse?

– Well, jag borde ju aldrig ha blivit avstängd. De har tagit ett år från mig. Och jag vet att en majoritet tycker att det var fel. Men vet du vad? Jag kan inte gå runt och önsketänka att det här aldrig hade hänt. Jag behöver gå vidare, fortsätta träna och bli ännu starkare, säger April Hutchinson.

Hon säger att hon ser att förändringar är på väg i rätt riktning för damidrotten. I kanadensiska provinsen Alberta är man på väg att införa lagstiftning som skyddar damidrott från manliga tävlande.

– Och fler och fler kvinnor har faktiskt börja höja sina röster om det här. De är grundligt trötta på den nuvarande situationen med män i damidrott.

April Hutchinson påpekar att det är en extremt liten men högljudd minoritet som kräver att biologiska män ska få tävla mot kvinnor. Hon säger att hon fått stort stöd från gaycommunityn.

– Det är även transidrottare som stödjer mig. Det finns många transidrottare som bara vill leva sitt liv ifred och tävla i en egen kategori, säger April Hutchinson.

Vad är lösningen?

– Lösningen är enkel. Transidrottare kan tävla i en egen kategori. Sedan är herrklassen öppen. Det är inte en herrklass, det är en klass som är öppen för alla att tävla i. Så där kan transidrottare också tävla om de vill. Men de ska inte tävla mot kvinnor.

Pelle Zackrisson

fakta

Anne Andres

40-årige Anne Andres är 180 centimeter lång och har som mest vägt 117 kilo på tävling. Förra året slog Andres flera kanadensiska rekord och även det inofficiella veteranvärldsrekordet.

Anne Andres personliga rekord:

• Knäböj: 212,5 kilo (kanadensiskt rekord, KR)
• Bänkpress: 132,5 kilo (KR)
• Marklyft: 260 kilo (KR)
• Tre lyften sammanlagt i en tävling: 597,5 (inofficellt världsrekord för damveteraner)

April Hutchinsons personbästan:

• Knäböj: 182,5 kilo
• Bänkpress: 85 kilo
• Marklyft: 225 kilo
• Sammanlagt: 490 kilo