Facebook noscript imageSundström: Wolodarski har fel om grundlagen
Politik
Sundström: Wolodarski har fel om grundlagen
Peter Wolodarski har fel om MPF säger Henrik Sundström, till höger. Foto: SVT/Google Maps/Pressbild
Peter Wolodarski har fel om MPF säger Henrik Sundström, till höger. Foto: SVT/Google Maps/Pressbild

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tror att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar har brutit mot grundlagen när han anmält TV4:s Kalla Fakta. Men Wolodarski – som kräver generaldirektörens avgång – har fel i sak säger advokaten Henrik Sundström. – Det är inte myndighetsutövning att göra en anmälan. Myndighetsutövningen görs av Granskningsnämnden, säger Sundström.

Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har anmält TV4:s Kalla Fakta reportage om så kallade ”trollfabrik” på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning till Granskningsnämnden.

Skälet var att Kalla Fakta i ett klippkollage i programmet använde tidigare intervjuer med MPF-företrädare om utländsk påverkan. Enligt MPF:s generaldirektör Magnus Hjort var detta vilseledande då MPF-företrädare inte blev intervjuade om Sverigedemokraterna eller det aktuella fallet.

Peter Wolodarski kräver avgång

Nu rasar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i en söndagskrönika och kräver att generaldirektören Magnus Hjort avgår.

Wolodarski skriver att Magnus Hjort ”visat att han varken respekterar fria medier, svensk grundlag eller de viktiga formuleringarna på myndighetens hemsida.”

”Han har i själva verket gjort sig till en nyttig idiot för Sverigedemokraterna. För att återställa förtroendet för MPF borde han lämna sitt uppdrag”, skriver Wolodarski vidare.

I anmälan vill MPF att Granskningsnämnden ålägger TV4 att ta bort de delar som är klippta från intervjuer med MPF-företrädare samt att TV4 publicerar en rättelse.

Peter Wolodarski tror att MPF agerat i strid med svensk grundlag i sin anmälan till Granskningsnämnden.

”Vi har alltså en central svensk försvarsmyndighet, vars uppgift är att värna det demokratiska samhället och den fria åsiktsbildningen, som agerar i strid med svensk grundlag - ett haveri som justitieombudsmannen eller justitiekanslern borde utreda noga”, skriver Wolodarski.

”Försåtligt skriven”

Men Peter Wolodarski har fel om att MPF agerar i strid med grundlagen (Yttrandefrihetsgrundlagen) säger advokaten Henrik Sundström. Han är även moderat kommunalråd i Uddevalla och har ett långt engagemang i yttrandefrihetsfrågor.

– Peter Wolodarskis krönika är försåtligt skriven där Wolodarski undviker att berätta att MPF:s uppdrag är att bevaka påverkan utifrån, säger Henrik Sundström.

”Vi bevakar eller registrerar inte vad som uttrycks eller av vem i den svenska informationsmiljön” – MPF:s hemsida

– Kalla Faktas inslag är osakligt och det är klart att MPF har behörighet att anmäla det till Granskningsnämnden om de har synpunkter på hur deras verksamhet, vad de jobbar med, framställs. Att upprätthålla förtroendet för den myndigheten är i deras uppdrag, säger Henrik Sundström.

Han gör en jämförelse.

– Om en myndighet anser att någon brutit mot lagen gör den en polisanmälan. Det är inget konstigt med det och då är det polisen som sedan utreder.

– På samma sätt: Att om man misstänker att TV4 brutit mot sändningstillståndet så ska man anmäla det till Granskningsnämnden (som är ansvarig myndighet), säger Henrik Sundström.

DSA

Men det finns en ytterligare omständighet som kan göra att delar i TV4:s inslag ska raderas, beroende på var det publicerats, enligt Henrik Sundström.

Han syftar på den i höstas beslutade EU-lagen Digital Services Act, DSA.

– En del i DSA är att man ska kunna förbjuda osaklig information, desinformation på nätet, säger Henrik Sundström.

– Jag skulle tro att DSA gäller i Sverige direkt. Den behöver inte implementeras.

Ansvarig myndighet för att se till att DSA efterlevs i Sverige är Mediemyndigheten – vilket Granskningsnämnden är en del av. Det pekar på att Magnus Hjort och MPF gjort anmälan till rätt instans och att Peter Wolodarski har fel.

– Sändningstillståndet för TV4 omfattar bara det som sänds via marknätet. EU har bitit Wolodarski i svansen, säger Henrik Sundström.

Pelle Zackrisson