Facebook noscript imageSverige arrangerade möte om bistånd till Palestina
Utrikes
Sverige arrangerade möte om bistånd till Palestina
Generalkommisionär Phillipe Lazzarini varnade att pengarna håller på att ta slut för UNRWA. Tidigare har skolböcker med antisemitisk och antiisraelisk propaganda i UNRWA-skolor hittats. Bland annat kartor där Israel inte finns. Foto: UNRWA/Khalil Hamra/AP/UN Watch
Generalkommisionär Phillipe Lazzarini varnade att pengarna håller på att ta slut för UNRWA. Tidigare har skolböcker med antisemitisk och antiisraelisk propaganda i UNRWA-skolor hittats. Bland annat kartor där Israel inte finns. Foto: UNRWA/Khalil Hamra/AP/UN Watch

På torsdagen under FN:s generalförsamling samarrangerade Sverige tillsammans med Jordanien ett sidomöte för att visa stöd för UNRWA, FN:s specialorgan för bistånd till den palestinska myndigheten. Under mötet diskuterades hur verksamhetens akuta pengabrist ska lösas.

FN:s biståndsorgan UNRWA som upprättades för 74 år sedan med enda uppgift att stödja palestinier, har de senaste åren varit i blåsväder. Det har bland annat handlat om att antisemitism sprids i skolböcker i skolor som drivs av UNRWA och lärare som uppmanat till mord på judar. Olika antisemitiska och antiisraeliska inslag har återkommande avslöjats.

Det har lett till att flera länder klippt stödet – bland annat USA – och UNRWA är idag enligt sin generalkommissionär Phillipe Lazzarini i akut penganöd.

Sverige har fortsatt att stödja UNRWA.

torsdagen arrangerade Sverige tillsammans med en annan stor bidragsgivare, Jordanien, ett ministermöte – parallellt med FN:s generalförsamling i New York – om UNRWA:s framtida finansiering.

I anteckningarna från UNRWA:s hemsida framkommer att utrikesminister Tobias Billström (M) medverkade. Mötet finns inte med i regeringens pressmeddelande om FN-aktiviteter eller i Tobias Billströms kalender på regeringens hemsida.

Under mötet sade Phillipe Lazzarini att han vill se en långsiktig finansering av verksamheten.

– Det palestinska flyktingproblemet måste åter komma upp på vår gemensamma politiska agenda, sa Lazzarini.

Stöd för UNRWA

Han sa vidare att skyddet av palestinska flyktingar behöver prioriteras.

I ett pressmeddelande skriver UNRWA efter mötet att medlemsländerna bekräftat sitt ”starka politiska stöd till [UNRWA]”.

FN:s generalsekreterare António Guterres medverkade på mötet.

– Jag är oerhört stolt över UNRWA:s arbete – det är en livlina för miljontals palestinska flyktingar. Men jag är mycket oroad över dess framtid. Behoven ökar ständigt men finanserna stagnerar eller minskar. Att upprätthålla UNRWA ligger i vårt gemensamma intresse och är vårt gemensamma ansvar, sa Guterres efter mötet enligt pressmeddelandet.

Förra året minskade Sverige sitt bistånd till Palestina, som historiskt varit bland de största mottagarna. Sedan 1998 har Sverige gett 10,7 miljarder kronor i bistånd till den palestinska myndigheten.

Hittills i år har 225 miljoner kronor betalats ut till palestinierna.

Kritiker har återkommande krävt stopp för bistånd bland annat med hänvisning till Palestinas policy av att ge ekonomiskt stöd till terrorister som dödas eller fängslas av Israel – via den så kallade ”martyrfonden”.

Nyhetsredaktionen