Facebook noscript imageSVT-profilen: ”Vad har du för rätt som vit, medelålders man”
TV & Pod
SVT-profilen: ”Vad har du för rätt som vit, medelålders man”

I ett inslag i torsdagens Aktuellt i SVT la kampanjchefen för ”Population Matters”, Robin Maynard, fram sina teorier om den globala uppvärmningen. När han stödde sig på en rapport från FN:s klimatforskare fick han sig en skopa från SVT:s klimatreporter Erika Bjerström.
– Vad har du för rätt som vit, medelålders man i Storbritannien att ge råd åt kvinnor, frågar hon honom.

I torsdagens sena nyheter, Aktuellt klockan 21.00, fanns ett klimatreportage från Storbritannien där SVT:s klimatreporter, Erika Bjerström, intervjuade flera personer som är engagerade i frågan om den globala uppvärmningen. När hon intervjuar Robin Maynard, kampanjchef för ”Population Matters”, som bland annat stöder sina teorier på FN:s klimatrapport IPCC 2022, framtagen av klimatforskare, går det fel. När Maynard trycker på att befolkningen i de fattigare delarna av världen behöver tänka sig för när det gäller barnafödandet, för miljöns skull, frågar SVT-journalisten Maynard:

– Vad har du för rätt som vit, medelålders man i Storbritannien att ge råd åt kvinnor i den globala södern om deras fertilitet?

– Det gör jag inte, svarar en förbluffad Maynard.

– Det gör du, du gjorde det nyss, går Bjerström på.

IPCC 2022

I rapporten IPCC 2022 skriver FN:s klimatforskare bland annat ”Globalt fortsätter ekonomisk tillväxt och befolkningsökning vara de viktigaste drivkrafterna bakom ökningarna av koldioxidutsläppen”. De raderna finns med i den politiska sammanställningen, men när 2 500 sidor skulle komprimeras till 65 sidor ströks de orden.

Se delar av inslaget i spelaren ovan.

Läs även: Militärövningen Aurora 23 – hur påverkar den dig?

Tomas Hedlund