Facebook noscript imageTidigare generalmajoren Anders Brännström: ”Hade hellre haft fel”
Ukrainakriget
Tidigare generalmajoren Anders Brännström: ”Hade hellre haft fel”
Den tidigare generalmajoren Anders Brännström tycker Sverige borde ha ansökt om Natomedlemskap mycket tidigare. Foto: Maja Suslin/TT
Den tidigare generalmajoren Anders Brännström tycker Sverige borde ha ansökt om Natomedlemskap mycket tidigare. Foto: Maja Suslin/TT

Den före detta generalmajoren Anders Brännström varnade redan 2016 om att säkerhetsläget skulle försämras. Då ansågs det kontroversiellt men i dag delar både Försvarsmakten och politiker hans syn.

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) sa under Folk och Försvars rikskonferens att det kan bli krig i Sverige. Samma sak sa den tidigare generalmajoren Anders Brännström redan 2016. Men då ansågs hans uttalande som kontroversiellt.

– Tänk om höga militärer och ministrar hade sagt det de säger i dag redan 2016. Då hade vi haft ytterligare åtta års förberedelsetid. Nu säger alla att det är ont om tid, men det är väl bra att de inser vilken värld vi lever i, säger Anders Brännström.

Blickat bort från varningsklockor

Anders Brännström och totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnade båda för att Ryssland och dess president Vladimir Putin var ett hot. Krigsmaterielet Ryssland använder i kriget mot Ukraina var saker de redan 2016 hade tillgång till.

– Vi sa det hela tiden. Putin är ju den han är och han har de resurser han har samt en potentiellt destruktiv agenda. Det måste vi ta fasta på. Det duger inte att ifrågasätta och prata om sannolikheter, säger Anders Brännström.

Brännström säger att politiker och Försvarsmakten blickat bort från vad han menar var uppenbara varningsklockor. Redan när Ryssland gick in i Georgien 2008 och Krimhalvön 2014 borde man från svenskt och europeiskt håll ha agerat bättre enligt honom.

– Även om Putin inte sa det han säger nu eller gjorde det han gör nu så fanns ju narrativet där. Så det är ofattbart att man gjorde en sån blunder.

Borde ha gått med i Nato blixtsnabbt

En av de viktigaste sakerna som Brännström anser att Sveriges politiker och Försvarsmakten borde ha gjort redan för åtta år sedan är att ansöka om Natomedlemskap.

– Man hade kunnat gå med i Nato blixtsnabbt, blixtsnabbt verkligen. Men Sveriges största parti behövde ju ett krig på Europas territorium för att förstå det. Då hade man sluppit hela debaclet med Turkiet och Ungern.

Brännström är besviken på att intresset för upprustning har varit så svalt. Både det civila och nationella försvaret borde enligt honom ha upprustats mer under 2010-talet. Men han har samtidigt inga invändningar till dagens politik, utan är bara glad att den åtminstone går i vad han anser vara rätt riktning.

Hade hellre haft fel

När Anders Brännström tvingades att lämna Försvarsmakten 2018 så blev det stor uppmärksamhet i media. Anders Brännström menar att han var tvungen att lämna eftersom ledningen inte gillade att han gick ut med information i massmedia. Han säger däremot att han i efterhand fått lite upprättelse av personer som erkänt att han hade rätt.

– Det är många som säger det i efterhand, men aldrig de som skulle ha fattat besluten i första hand. Det är väldigt många som säger ”tyvärr fick du rätt Anders” och jag brukar svara att jag hade hellre haft fel. Bara under tiden vi pratar i telefon dör det ju några stycken i Ukraina.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter