
Den tidigare MP-toppen Jakop Dalunde tvingades i december att tigga swish från Facebook-följare för att rädda sin vinbar Kelp i Spånga från att gå i konkurs. Baren var tänkt att präglas ”av snällhet, ärlighet och hållbarhet”, men ex-politikern hade inte räknat med kostnaderna för lön och arbetsgivaravgifter i sin kalkyl.
– Vi trodde aldrig swish-vägen skulle rädda oss, men allt vi fått har varit över all förväntan, säger Dalundes affärspartner Erik Arroy Elvén till Mitt I Stockholm.
I samband med EU-valet 2024 valde Miljöpartiets Europaparlamentariker sedan åtta år Jakop Dalunde att lämna politiken för att istället satsa på en vinbar i Stockholmsförorten Spånga tillsammans med barndomsvännen Erik Arroy Elvén, PR-rådgivare med en bakgrund i Socialdemokraterna.
Vinbaren Kelp, döpt efter en alg, hade höga ambitioner, som förutom fokuset på svenska viner och vegetarisk meny omfattade att ”förändra krogkulturen”.
På hemsidan beskrivs Kelp som ”en plats där värderingarna av snällhet, ärlighet och hållbarhet genomsyrar varje aspekt av upplevelsen”. I värderingarna ingår att inte be om dricks, för att inte ”skicka signaler om att personalen är beroende av dricks för sin försörjning”.
Satsningen fick emellertid snart problem, framförallt med intäkter som inte räckte till.
– Spånga är inte den typen av samhälle där det finns en kultur av att gå ut och ta ett glas vin eller öl på en veckodag, säger Dalunde till Expressen.
I december blev läget akut för vinbaren, som stod på randen till konurs.
– Det har varit otroligt tufft att få ekonomin att gå runt. Inte minst givet att vi har kollektivavtalsenliga löner och betalar skatter. Vi fuskar ingenting och försöker köpa allt ekologiskt, säger Dalunde.
I det läget valde Dalunde och Elvén att vädja om stöd i ett inlägg på Facebook. ”Om det ska bli något mer Kelp så behöver vi hjälp, nu. Genast”, skrev de, och enligt Dalunde fick man ”ett otroligt fint gensvar”, både i form av bokningar och donationer via appen Swish.
– Vi trodde aldrig swish-vägen skulle rädda oss, men allt vi fått har varit över all förväntan, säger Erik Arroy Elvén till Mitt I Stockholm.
Dalunde berättar för Expressen att han missbedömt vad det kostar att driva restaurang i Sverige. Tidigare trodde han att lokalhyra och råvaror skulle vara de stora utgifterna, men det visade sig att löner och arbetsgivaravgifter kostat mest.
Detta trots att Dalunde själv har kunnat arbeta utan att belasta budgeten då han under hösten har försörjt sig med ett omställningsstöd från EU-parlamentet.
– Totalt har vi betalat ut löner för 1,5 miljoner sedan starten. På det sättet känner jag mig stolt över att vi har erbjudit människor arbetstillfällen och betalat massa skatt, även om det varit tufft ekonomiskt för min del, säger Dalunde till Expressen.