Facebook noscript imageTre år, tre dåd, tre ministrar
Thomas Gür
Ledare
Tre år, tre dåd, tre ministrar
Thomas Gür. Foto: Karl Gabor.
Thomas Gür. Foto: Karl Gabor.

Nu så skulle det verkligen vända. Inte bara ilskan utan också den politiska kraften att agera skulle mobiliseras. 

I stället fick vi uttalanden.

Måndagen den 26 augusti 2019 på förmiddagen mördades i Ribersborg, Malmö, den 31-åriga läkaren Karolin Hakim med sitt barn i famnen.

Justitieminister Morgan Johansson twittrade: ”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma. Nu sätts alla tillgängliga resurser för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.”

Statsminister Stefan Löfven gjorde ett uttalande i form av en skriftlig kommentar till TT: ”En kvinna i Malmö har skjutits tills döds på öppen gata där hon befann sig med sitt barn. Det är en ofattbart grym handling, som väcker avsky hos mig och i hela landet. Detta har ingenting i vårt samhälle att göra.”

Söndagen den 2 augusti 2020 sköts den tolvåriga Adriana Naghei Ostrowska till döds vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka. Sannolikt träffades hon av en förlupen kula i samband med en så kallad ”drive-by”-skjutning, när en bil körde förbi och någon i bilen sköt in mot bensinstationen.

Justitieminister Morgan Johansson beskrev dödsskjutningen som ett ”avskyvärt illdåd” och sade till Ekot: ”Nu sätts alla tillgängliga medel in för att gripa de här gärningsmännen. De som vet något om det här illdådet ska höra av sig till polisen. Om man inte gör det så riskerar man själv att begå ett brott, eftersom att skydda en brottsling också är ett mycket allvarligt brott.”

Inrikesminister Damberg beklagade det inträffade samma dag i en Facebook-uppdatering och ett liknande uttalande till TT. Damberg skrev bland annat: ”Vi är många som fylls av bestörtning och avsky över mordet på en ung flicka i södra Stockholm i natt.”

Två dagar senare, tisdagen den 4 augusti 2020, skrev Damberg åter på sin offentliga Facebook-sida: ”Dödsskjutningen i Botkyrka är fruktansvärt tragisk. Jag känner en stor ilska mot de kriminella gäng som inte visar någon empati för att deras skjutningar drabbar andra. Det finns inga ord för att beskriva den sorg som det innebär för föräldrarna att förlora sitt barn på det här viset. Men jag känner också en beslutsamhet att gängkriminaliteten inte får bli något som biter sig fast.”

Statsminister Löfven tog upp dödskjutningen av Adriana Naghei Ostrowska i sitt sommartal det året, söndagen den 23 augusti 2020. Löfven sade: ”Jag tänker framför allt på den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Norsborg. Mördandet och skjutandet fyller mig med vrede men också med en beslutsamhet. I ett starkare samhälle finns ingen plats för gängkriminella, maffiabossar och smågangstrar som slår sönder livet för vanliga familjer.”

Onsdagen den 3 mars 2021 gick i Vetlanda den 22-årige Tamim Sultani till angrepp med kniv (enligt preliminära uppgifter) mot sju olika män och skadade några av dem mycket allvarligt.

I ett skriftligt uttalande till TT samma dag skev statsminister Löfven: ”Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft […] Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten.”

Dagen efter, den 4 mars 2021, skev inrikesminister Mikael Damberg på sin offentliga Facebook-sida: ”Ett fruktansvärt våldsdåd har skett i Vetlanda. Mina tankar är med de som skadats och deras anhöriga. Jag fördömer de avskyvärda händelserna och hoppas innerligt att de drabbade som nu vårdas på sjukhus kommer hem säkra igen. […] Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som på olika sätt drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda de skadade och återupprätta tryggheten i Vetlanda. [Jo, Damberg skrev samma sak som Löfven här.] Som samhälle står vi enade mot våldet.”

Tre dåd under tre år. Endast ett axplock av de många allvarliga våldsdåd som har inträffat under dessa tre år. Kring åtminstone två av dem, mordet på en mamma med ett barn i famnen i Malmö och dödskjutningen av en tolvårig flicka i Norsborg, spekulerades det i att nu så skulle det verkligen vända. Att minsann inte bara ilskan utan också den politiska kraften att agera, skulle mobiliseras.

I stället finns här att läsa uttalanden från de tre politiskt högst ansvariga för att statsmakten ska uppfylla sitt grunduppdrag om trygghet för medborgarna, för att mord, dödsskjutningar och knivöverfall inte ska äga rum – statsministern, justitieministern och inrikesministern.

Denna text behöver inte bli längre än så här. Den skrev sig själv. Till huvuddelen med hjälp av Löfven, Damberg och Johansson.

 

Thomas Gürs kolumn publiceras varje vecka på onsdagar – årets alla veckor.

Thomas Gür

Thomas Gür är Senior Editor och kolumnist på ledarsidan på Bulletin. Han är företagare och arbetar som rådgivare för investmentbolag och noterade företag. Han är en av grundarna av och tidigare styrelseordförande för Tidskriften Kvartal samt tidigare styrelseledamot av Centrum för rättvisa. Han har en bakgrund som journalist, ledarskribent, utrikespolitisk redaktör och informationschef. Han har också varit presschef för Överbefälhavaren och svensk FN-officer med placering i Libanon under inbördeskriget.