Facebook noscript imageTre års ungdomsvård för knivattacken på skola i Kristianstad
Nyheter
Tre års ungdomsvård för knivattacken på skola i Kristianstad
17-åringen döms till tre års sluten ungdomsvård för knivattacken i Kristianstad. Foto:Polisen
17-åringen döms till tre års sluten ungdomsvård för knivattacken i Kristianstad. Foto:Polisen

Den 17-åring som knivattackerade en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad döms för försök till mord och grovt olaga hot av Kristianstads tingsrätt till tre års sluten ungdomsvård.

Den 10 januari i år gick en 17-åring till attack med kniv mot en lärare och en elev på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Han hade med sig fyra knivar i väskan när han anlände till skolan och hade valt ut sina offer som han irriterat sig på före attacken.

”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas”, skrev han dagarna innan attacken skedde.

Under förhören har han sagt att dådet ska ses ”som ett rop på hjälp”. Han har därav bara erkänt att han gjort sig skyldig till grov misshandel. Men åklagaren har ansett att det rör sig om tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot och har krävt att pojken döms till tre års sluten ungdomsvård.

– Det finns bara förlorare i den här rättegången, både gärningsmannen och framför allt målsägarna, men också de som har bevittnat händelsen. Det har varit jobbigt för alla inblandade, säger åklagare Pernilla Tallinger till TT.

Hade kontakt med annan knivman

17-åringen hade planerat att gå till attack i klassrummet för att sedan invänta att bli gripen av polis, vilket också skedde. Enligt förundersökningen hade han haft kontakt med en vän i Eslöv, som tidigare dömts för en knivattack mot en lärare på sin skola.

– Tingsrätten ser väldigt allvarligt på det här och anser att brottet motsvarar ett straffvärde på livstids fängelse. Åklagaren ansåg att det var värt 18 år, men eftersom han är så ung så blir det tre års sluten ungdomsvård. Åklagaren tycker inte att det finns några förmildrade omständigheter och att det var omsorgsfullt planerat och det fanns uppsåt att mörda, säger Anna Bubenko till Sveriges Radio.

17-åringen har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

Läs även: Åtal väcks efter skolattacken i Kristianstad

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu