Facebook noscript imageTre toppkandidater riskerar att inte få ställa upp i franska presidentvalet
Fokus
Tre toppkandidater riskerar att inte få ställa upp i franska presidentvalet
Eric Zemmour, Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/Bertrand Guay/AP
Eric Zemmour, Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/Bertrand Guay/AP

Det franska presidentvalet i april riskerar att bli en ren fars. Tre huvudkandidater, som representerar 40 procent av den franska väljaropinionen, kan förbjudas delta i valet. Marine Le Pen, Eric Zemmour och Jean-Luc Mélenchon ser i dagsläget inte ut att få det stöd av minst 500 folkvalda som krävs för att få ställa upp i presidentvalet, skriver Chris Forsne.

Det var general de Gaulle som 1962 beslöt införa kravet på att minst 100 folkvalda, borgmästare, parlamentariker, eller liknande, skulle”parrainer”, det vill säga ställa upp som en form av fadder för den som ville delta i ett presidentval.

Detta för att stoppa att allehanda galningar försökte delta i valet.

Något decennium senare ökades antalet till 500 men det är den tidigare presidenten François Hollande som via ett beslut 2017 ställt till med dagens bekymmer.

Tidigare kunde en av Frankrikes i dag 42 000 berättigade faddrar ge sitt klartecken till en kandidat som meddelade författningsrådet att stöd fanns. Hollande ändrade detta till att stödet inte bara skulle vara offentligt utan att det dessutom måste skickas in av faddern själv till författningsrådet.

Följden har blivit skrämselkampanjer.

Frankrike har 35 000 borgmästare varav huvuddelen har sitt stöd och sin kampanjfinansiering från något av de stora traditionella partierna som republikanerna, socialisterna och liknande.

Nu går republikanska partiets ledning ut och hotar borgmästarna: den som ger sitt stöd till Le Pen, Mélenchon eller Zemmour, även om det är utan sympatier men i demokratins namn, kommer att uteslutas ur partiet.

Jean-Luc Mélenchon som leder det vänsterradikala La France Insoumise, Marine Le Pen med Rassemblement National och Eric Zemmour med sitt nybildade konservativa Reconquête ligger alla mellan 13 och 15 procent i väljaropinionen.

De tre hotade kandidaterna har fram till den 4 mars på sig att försöka skaffa sina 500 faddrar.

Debatten runt bestämmelserna börjar nu bli högljudd i Frankrike och det talas om en rent demokratisk fara.

Ett förslag, som nyligen lades fram av Eric Zemmour, som bara fått ihop drygt 300 faddrar, är att den mäktiga franska borgmästarorganisationen skulle ta ett initiativ.

Organisationen samlar 35 000 medlemmar och skulle kunna samla namn bland sina medlemmar i en gemensam pool och därefter låta dra namn på måfå till de hotade kandidaterna.

Kritikerna av nuvarande system betonar att kandidater med etablerade partiorganisationer inte har problem av det här slaget. Så har till exempel socialistpartiets impopulära kandidat Anne Hidalgo, som i mätningarna bara samlar runt tre procent av väljarna, redan 3 000 faddrar hämtade från socialistiska folkvalda.

Nyligen anslöt sig tidigare viceordföranden i det republikanska partiet Guillaume Peltier till Zemmours parti och hoppas kunna locka till sig fler faddrar från republikanskt håll.

Men det förutsätter att dessa folkvalda därefter vågar ställa upp i kommande val utan partibeteckning och utan finansiellt stöd från sitt förra parti.

Som situationen ser ut just nu kan presidentvalet, som genomförs i två omgångar den 10 och 24 april, bli en demokratisk mardröm för Frankrike.

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.