Facebook noscript image”Östermalm är ett smörgåsbord för rånare”
Nyheter
”Östermalm är ett smörgåsbord för rånare”
Karlavägen på Östermalm. Foto: Bertil Ericson/TT
Karlavägen på Östermalm. Foto: Bertil Ericson/TT

Mitt på Östermalm, på Karlavägen vid Östra Reals gymnasium, rånade två okända män med pistol den 16-årige Adam och hans två vänner. Adams mamma berättar om känslorna efter rånet.

– Lördagen den 28 augusti går Adam och två kompisar längs Karlavägen. Klockan är nio på kvällen och det har börjat skymma, berättar Adams mamma.

Utanför Östra Real stöter vännerna ihop med två för dem okända unga män i 20-årsåldern. Den ene bär coronamask för ansiktet och den andre har på sig en keps. Pojkarna uppfattar att männen är trevliga.

– De frågar pojkarna om ”de bor här och hur gamla de är”.

Pojkarna ställer samma frågor tillbaka.

– Den ene mannen svarar att han är 25 år och den andre att han är 19 år.

När männen försäkrat sig om att pojkarna verkligen kommer från Östermalm ändras tonläget.

Den ene mannen griper tag i Adams arm och beordrar honom att följa med.

– Adam ger mannen en ordentlig knuff och puttar undan honom, berättar hans mamma.

Men då visar den andre mannen en pistol instoppad i byxlinningen.

– Pojkarna uppfattar att det är en riktig pistol, säger hon.

Läs även: Kriminolog Sven Granath: Rånen på Östermalm har inte ökat under pandemin

Proffsiga rånare

Mannen tar tag i Adams arm igen och pojkarna tvingas följa med till Östra Reals skolgård.

– Männen intresserar sig bara för deras mobiltelefoner och ett par airpods. De tvingar pojkarna att lämna ut koderna till telefonerna så att de kan nollställa telefonerna (så att dessa inte kan spåras). De visar inget intresse för pojkarnas märkeskläder eller plånböcker.

Pojkarna uppfattar rånarna som professionella, det känns inte som om det är första gången de rånar.

– Sedan säger de till pojkarna att om de inte gör som de säger ska de klä av dem, berättar Adams mamma och får gråten i halsen.

Hon tänker på vad som hände på Solna kyrkogård när två 17-åringar fick ta av sig kläderna och utsattes för en tortyrliknande misshandel i nio timmar en augustinatt förra året.

Fotar ID-korten

Men pojkarna är lugna och memorerar även hur männen ser ut och vad de har på sig.

Innan männen försvinner fotar de pojkarnas legitimationer och bankkort. Männen hotar dem igen. Pojkarna förbjuds att lämna skolgården. Om pojkarna går till polisen kommer männen att leta upp dem.

De påstår att de har en bil runt hörnet som kommer att bevaka pojkarna i en halvtimme.

Men det tar inte mer än några minuter förrän pojkarna springer till en vän som bor i närheten. Vännens pappa ringer till Adams mamma som slänger sig i bilen.

– Ring 112, skriker jag. Samtidigt ringer jag Tom Schuterman, en gammal vän som har en bevakningsfirma, berättar Adams mamma.

Polisen kommer snabbt, det tar cirka 15 minuter.

– Jag får lära mig att rån är ett prioriterat ärende.

Polisen förhör pojkarna om händelsen. Adams mamma är besviken.

– Jag trodde att polisen skulle ut och leta efter gärningsmännen. De verkade ganska juniora, säger Adams mamma.

Läs även: Schuterman fångar tjuvar på Östermalm: ”Har eskalerat sedan 2017”

Har på sig märkeskläder

Tom Schuterman åker direkt till McDonald’s på Karlaplan. Han misstänker att gärningsmännen antingen gått dit eller till tunnelbanan. Han frågar runt om människor sett några unga männen med det signalement han fått av pojkarna. En av männen är mycket lång och den andra är kort och kraftig. På McDonalds har några varit som stämmer med signalementet. Men de har redan försvunnit.

Finns det något som utmärker Adam och hans vänner, till exempel sättet att klä sig? Ser de klena ut?
– Det syns att de har pengar. De har på sig märkeskläder, hoodies, jeans, schyssta dojor.

– De är tre unga coola killar som håller på med kampsport. Men de är mer klena än biffiga. De är inte stöddiga. De är självsäkra.

Gjorde polisen något mer förutom att förhöra pojkarna?
– De tog Adams tröja för att leta efter dna. Men Adam tror att han minns att de unga männen hade handskar på sig.

Varför upplevde Adam och hans vänner männen som proffsiga?
– Männen ursäktade sig, de måste göra detta. De visste exakt vad de var ute efter. De tog ingenting som går att spåra som till exempel kläder. De agerade mycket snabbt.

Vad var mest obehagligt?
– Att de hotade att klä av barnen. Att de tog barnen till en plats där ingen hade insyn, på skolgården.

Nyexaminerade poliser

Hur mår Adam och hans vänner?
– De har blivit mer vaksamma. Jag har förklarat för dem att männen aldrig kommer att uppsöka dem här hemma. Det var bara ett hot.

Hur agerade polisen?
– De var jättetrevliga nyexaminerade poliser. Det var konstigt att ingen av dem gick ut på stan och letade efter männen. Jag åkte senare runt med Adam på Östermalm och letade efter männen.

Vad har ni talat om i familjen efter detta?
– Adam var trött, det kom som en chock. Hans tolvårige bror hade blivit förföljd en vecka innan så det hade han i bakhuvudet hela tiden. Pojkarna har dragit slutsatsen att ”så här ser det ut på våra gator i dag”. Vi har pratat om hur de ska agera när, inte om, det sker igen. De får aldrig följa med in på en avlägsen plats eller följa med i en bil. Det är bättre att springa. Men så tänker inte en 16-åring under vapenhot.

Vad tror du om framtiden?
– Östermalm är ett smörgåsbord för rånare. De kommer att etablera sig här, de kommer att gå in i våra hem. Det kommer inte att stanna där. Bedrägerier kommer att ske på högre nivå i samhället.

Har du hört något från polisen?
– Jag fick ett sms idag om att jag kan hämta tröjan.

Kommer gärningsmännen att gripas?
– Enda sättet att gripa dem är att de grips vid ett annat rån.

När Adams yngre bror och hans vänner förföljdes gjordes ingen polisanmälan. En av vännerna blev slagen och vägrar att anmäla.
– Det finns ett stort mörkertal med brott som ungdomar inte vågar anmäla. Ur ett samhällsperspektiv ska vi alla anmäla brott men ibland törs inte barnen. Det var ganska grovt att fota Adams id-kort och bankkort och hota honom.

– Vi har inga patrullerande poliser på gatan. Det talas inte tillräckligt mycket om detta i samhället. Östermalm har inte tillräckligt många brott för att vi ska prioriteras. Jag tycker inte att det ska se ut så här. Jag är inte säker på min egen gata. Min son vill inte ens uttala sig. Han säger att det inte leder någon vart.

Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholms polisen, säger följande i en kommentar:

– Pojkarna ringde polisen 50 minuter efter att rånet hade skett. Ju snabbare till platsen, desto större chans att gripa någon. Gärningsmännen hade hunnit avvika. Vi har gjort vad vi kunnat utifrån tidsaspekten. Vi har också tittat på filmen från McDonald’s. Där har gärningsmännen inte varit. Det är oklart vart de har avvikit. Vi förstår att det är kränkande för unga personer att råka ut för detta brott. Utredningen är nu nerlagd.

Läs även: Maskerade män rånade man i centrala Malmö

Margaret von Platen