Trump väntas avslöja sin syn på framtiden
Politik
Trump väntas avslöja sin syn på framtiden
Möjligheten att Trump lägger fram sig själv som den självklara kandidaten för valet 2024 finns. FOTO: Luis M. Alvarez.
Möjligheten att Trump lägger fram sig själv som den självklara kandidaten för valet 2024 finns. FOTO: Luis M. Alvarez.

Det blir det första offentliga framträdandet sedan han lämnade Vita huset. Donald Trump väntas i sitt tal fokusera på framtiden för Republikanerna – och eventuellt lyfta sig själv som den givna kandidaten i nästa presidentval.

28 Feb 2021 07:30

Den tidigare amerikanska presidenten – som har stängts av från Twitter på livstid och som står inför flera brottsutredningar – har hållit låg profil sedan han lämnade Vita huset den 20 januari. Söndagens tal på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando i Florida blir Donald Trumps första större framträdande i offentlig miljö sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern. Det var på ett sådant möte som affärsmannen Donald Trump tog sitt första stora kliv mot politiken 2011.

Trump kandiderar?

När han nu återigen träder fram i rampljuset väntas hans anförande kretsa kring framtiden för det parti han tog över i och med valsegern 2016. Enligt nyhetssajten Axios källor blir det en styrkeuppvisning där Trump framhåller sig som den som fortfarande bestämmer inom Republikanerna och kan agera kungamakare men kanske även som "den förväntade kandidaten" inför presidentvalet 2024.

Trump kommer att fortsätta att spela en stor roll inom Republikanerna och skulle sannolikt vinna kampen om att bli partiets presidentkandidat om han skulle vilja, konstaterade senatorn Mitt Romney tidigare i veckan.

Han har den överlägset tyngsta rösten och stort inflytande över mitt parti, sade den Trumpkritiske republikanen på ett digitalt evenemang.

Attacken mot Kapitolium och den efterföljande riksrätten har orsakat splittring bland konservativa, som inte är överens om hur man ska hantera ex-presidenten och hans inflytande. Tusentals har lämnat det republikanska partiet den senaste tiden.

Pence avstår

Dagen efter att det stod klart att Trump skulle medverka på konferensen meddelades att hans vicepresident Mike Pence avböjt att hålla tal. Deras relation har krisat sedan Pence vägrade att agera för att stoppa kongressens fastställande av Joe Bidens valseger. Trump twittrade nedlåtande om sin parhäst och vid stormningen skanderade vissa "Häng Mike Pence".

Inte heller senatsledaren Mitch McConnell, som trots frikännandet i riksrätten menar att Trump bär "praktiskt och moraliskt" ansvar för stormningen, kommer att närvara.

De två högt uppsatta republikanernas frånvaro – och Trumps närvaro – tolkas av vissa som en fingervisning om vilken väg partiet kan komma att ta framöver.

På fyradagarskonferensens talarlista finns också flera tidigare Trumpmedarbetare, som hans utrikesminister Mike Pompeo, tidigare pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders och miljöchefen Andrew Wheeler. Även senatorn Ted Cruz och Republikanernas minoritetsledare i representanthuset Kevin McCarthy framträder.

TEXT: Sofia Eriksson/TT