Facebook noscript imageTurkiet vill stoppa Sverige från att gå med i Nato – så svarar Linde
Politik
Turkiet vill stoppa Sverige från att gå med i Nato – så svarar Linde
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Markus SchreiberAP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Markus SchreiberAP/TT

Det vore ett misstag att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, enligt AFP. Nu har Sveriges utrikesminister uttalat sig om Turkiets kritik.

Enligt AFP anser Recep Tayyip Erdoğan, president i Turkiet, att det vore ett misstag att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato.

”De skandinaviska länderna har blivit en säker plats för terrorism. De är till och med medlemmar i vissa länders parlament”, säger han i en video från turkiska Canali 24 på Twitter.

Varje medlemsland i försvarsalliansen Nato måste godkänna nya medlemmar och om Turkiet eller något annan medlemsstat lägger in sitt veto stoppas Sverige och/eller Finland från att gå med.

Utrikesministerns svar

Utrikesminister Ann Linde (S) kunde under eftermiddagen svara på Erdoğans uttalande via en intervju med Sveriges Radio.

– Vi vet ju att ratificeringsprocesser alltid innebär vissa osäkerhetsfaktorer, inte minst att man vill använda ratificering om något inrikespolitiskt, det känner jag mycket väl till som före detta handelsminister. Men det är också så att det finns en stark önskan från väldigt många länder att Sverige och Finland ska bli medlemmar i Nato därför att vi bidrar med säkerhet i Östersjöregionen och i hela nordkalottrådet.

Om Sverige skulle bestämma sig för att gå med i Nato är Linde övertygad om att Sveriges stöd från andra länder skulle kunna lätta på Erdoğans uttalande.

– Om vi skulle bestämma oss för det alternativet så tror jag att vi skulle få väldigt starkt stöd från stora viktiga länder som är medlemmar, som också Turkiet är intresserade av att ha en bra relation med.

Läs även: S ger Nato-besked klockan 18 på söndag