Facebook noscript imageTV4: Vita män styr svensk fotboll
Sport
TV4: Vita män styr svensk fotboll
Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, uttalar sig om granskningen som sågas i sociala medier. Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT
Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, uttalar sig om granskningen som sågas i sociala medier. Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT

Vita män styr fortsatt svensk fotboll. Det slår TV4 fast efter en kartläggning gjord av mediabolagets fotbollssajt Fotbollskanalen. ”Ny kartläggning: Vita människor styr TV4”, kontrar en X-användare.

I en artikel om kartläggningen skriver TV4 att svenskfödda män är dominerande i svensk fotbolls styrande organ. Samtidigt rapporterar de att en tredjedel av de sittande i styrelseposterna är kvinnor och att få av dessa är i ledande positioner. Två procent är enligt TV4 födda i utlandet.

”Vita män styr fortsatt svensk fotboll”, skriver mediajätten på X.

Till Fotbollskanalen uttalar sig tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, idag ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, om granskningen.

– Det man möjligen kan tycka är märkligt är att Sveriges största idrott och när vi tittar på vilka som strömmar in i fotbollen så är det ju en bred rekrytering, också med flickor och pojkar med annan bakgrund som kommer in i fotbollen. Men det är alldeles uppenbart att någonting i vår föreningsdemokratiska struktur, i det som därefter följer, för att vi inte inkluderar tillräckligt bra. Så jag ska inte framställa det här som enkelt eller något vi kan rätta till i det korta. Och jag vill också påpeka att detta är mycket brett samhällsproblem när vi tittar över Sverige, säger han.

På X är det emellertid många som är kritiska till TV4:s granskning.

”Vem tycker att den här ’nyheten’ är relevant eller rimligt?” skriver Edward Nordén, som sitter i Medborgerlig Samlings partistyrelse.

André Assarsson, som tidigare har varit aktiv inom Moderaterna, frågar sig varför hudfärg är relevant.

Användaren ”T_Tompa” kontrar med en egen ”kartläggning” om att ”vita människor styr TV4”, med hänvisning till den ledningsgrupp som TV4 presenterade i december 2022 varav en majoritet har nordiskt klingande namn.

Granskningen kommenteras också av Pontus Persson, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Västerbotten.

Läs även: Telia förhandlar om att sälja TV4

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu