Facebook noscript imageTvångsrenoveringsbråket: ”Kommer inte kunna ljuga sig ur det här”
Politik
Tvångsrenoveringsbråket: ”Kommer inte kunna ljuga sig ur det här”
Charlie Weimers är ”fly förbannad” på Socialdemokraterna. Heléne Fritzon (S) röstade för tvångsrenoveringar men jublar idag för att förslaget stoppades. Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT
Charlie Weimers är ”fly förbannad” på Socialdemokraterna. Heléne Fritzon (S) röstade för tvångsrenoveringar men jublar idag för att förslaget stoppades. Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna jublar i ett inlägg på Instagram: ”Vi gjorde det!” när EU slopar kravet på tvångsrenoveringar av småhus. Men i omröstningen röstade partiet för tvångsrenoveringar. – En av de mest flagranta lögner jag upplevt i mitt politiska liv, säger sverigedemokraten Charlie Weimers.

Förra veckan drogs kravet på tvångsrenoveringar av småhus tillbaka. Enligt Villaägarna hade 46 procent av landets bostäder behövts renoveras för att nå upp till kraven 2033 och kostnader som skulle kunna bli uppemot och mer än en halv miljon kronor per hus.

Beskedet om det slopade kravet på tvångsrenoveringar hyllas av Socialdemokraterna som en förhandlingsframgång.

”Småhusägare kan nu dra en lättnadens suck efter de skräckkampanjer som förts i frågan. Slopandet av obligatoriska renoveringskrav är en stor förhandlingsframgång”, skrev EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) i en kommentar till TT.

Men Socialdemokraterna röstade för förslaget om tvångsrenoveringar när frågan var uppe i EU-parlamentet den 14 mars i år, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

”Era förbannade lögnare. Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem”, kommenterar Charlie Weimers (SD) på X.

Heléne Fritzon skriver i en kommentar till Aftonbladet om varför man röstade för förslaget om tvångsrenovering.

”Vi röstade för att ta frågan vidare till förhandling och precis som vi kämpat för i regering, riksdag och i Europaparlamentet slipper nu svenska småhusägare obligatoriska renoveringskrav. Istället för att glädjas åt förhandlingsframgångarna å svenska folkets vägnar verkar Weimers mest besviken över att hans smutskastningskampanj nu motbevisats”, skriver Fritzon.

I EU:s industriutskott röstade MP:s Jakob Dalunde för punkten som innehöll tvångsrenoveringarna. Där lade SD:s Johan Nissinen ner sin röst. KD:s Sara Skyttedal röstade emot.

Sågar

Charlie Weimers ger inte mycket för Heléne Fritzons förklaringar.

– När parlamentet behandlade frågan den 14 mars hade Heléne Fritzon och Socialdemokraterna tre möjligheter att rösta mot. Först när vi lämnade in ett avslagsyrkande. Då hade de kunnat röstat med det avslaget. Det gjorde man inte. Sedan röstade de för själva helhetsprodukten, i det som kallas Final vote. Det finns i protokollen. Sedan i tredje steget röstade de för att det här skulle bli parlamentets bud i förhandlingen mot EU-rådet, säger Charlie Weimers till Bulletin och fortsätter:

– Det spelar ingen roll vad Socialdemokraterna säger nu. De kommer inte [att] kunna ljuga sig ur det här.

Charlie Weimers kallar Socialdemokraternas uttalande ”Vi gjorde det!” för ”en av de mest flagranta lögner” han upplevt i sitt politiska liv.

– Det enda som möjligtvis kommer i närheten är hur Socialdemokraterna försöker ta åt sig äran av åtstramningen av migrationspolitiken.

– Jag ställer mig frågan hur de har mage att försöka ljuga väljarna rakt upp i ansiktet.

Pelle Zackrisson