Facebook noscript imageUSA godkänner Finlands köp av israeliskt luftförsvar – fler länder står på kö
Nato
USA godkänner Finlands köp av israeliskt luftförsvar – fler länder står på kö
Israeliskt vapensystem ska skydda Finland mot Ryssland. Foto: Public Domain
Israeliskt vapensystem ska skydda Finland mot Ryssland. Foto: Public Domain

USA har godkänt försäljningen av David’s Sling, ett luftförsvarssystem som utvecklats i samarbete mellan Israel och USA, till Finland, enligt den israeliska militären. Godkännandet har röjt det sista diplomatiska hindret för den planerade affären värd cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Det finska systemet kommer att utvecklas av amerikanska, israeliska och finska företag tillsammans, enligt Reuters.

Den israeliske försvarsministern Yoav Gallant är nöjd över beslutet från USA och betraktar det som ett betydande steg framåt för det historiska avtalet mellan Israel och Finland.

– Det godkännande som ges av den amerikanska regeringen idag för försäljningen av David’s Sling markerar en viktig milstolpe i vårt samarbete och kommer att förstärka vårt gemensamma försvar mot globala och regionala hot, säger Gallant i ett pressmeddelande.

David’s Sling är ett modernt luftförsvarssystem som kan stoppa exempelvis olika typer av missiler och drönare.

Det har varit i drift i Israel sedan 2017 och har framgångsrikt genomfört flera nedskjutningar, inklusive händelser i maj då raketer avfyrades från Gaza mot Tel Aviv. Det är ett system som kompletterat Israels omtalade ”Iron dome”.

Finlands regering sa ja till att köpet av luftförsvarssystemet redan i april, strax efter att landet officiellt anslöt sig till NATO.

Yuval Steinitz, ordförande för företaget Rafael som tillverkar David’s Sling, uttryckte sin förväntan om att detta system, som redan är i drift i Israel, kommer att väsentligt förbättra Finlands luftförsvarskapacitet. Han framhöll även möjligheten för fler samarbeten i framtiden.

För att genomföra affären kommer den finska versionen av systemet att gemensamt utvecklas av israeliska och amerikanska industrier, där Rafael Advanced Systems och Raytheon från USA kommer att leda arbetet i samarbete med finska företag. Systemet kommer att integreras i Finlands befintliga militära kommandosystem enligt Israels försvarsministerium.

Eyal Zamir, chef för Israels försvarsministerium, säger i pressmeddelandet att han hoppas att fler europeiska länder kommer vilja stärka sitt samarbete med Israels försvarskomplex. Enligt uppgifter har Tyskland redan visat intresse för David’s Sling.

Nyhetsredaktionen