Facebook noscript imageUSA: Toppgeneral var beredd på kuppförsök efter Trumps valförlust
Politik
USA: Toppgeneral var beredd på kuppförsök efter Trumps valförlust
 Foto: Alex Brandon/AP/TT
Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s högste general Mark Milley och flera av hans kollegor befarade att president Donald Trump och hans anhängare skulle försöka sig på ett kuppförsök efter förlusten i presidentvalet 2020. Detta enligt en färsk bok om Trumps sista år i Vita huset.

Flera toppgeneraler i USA bedömde att president Trump var såpass oberäknelig att det fanns risk för att han skulle försöka behålla makten trots valförlusten mot Joe Biden. Därför förberedde de sig på hur de skulle hantera eventuella order från Trump som bedömdes vara olagliga eller farliga.

Planen var att generalerna en efter en skulle avgå i stället för att följa presidentens order.

Enligt boken ”I alone can fix this”, som är skriven av The Washington Post-journalisterna Carol Leonnig och Philip Rucker, befarade Mark Milley att Trump skulle försöka göra ett försök att ta makten i stil med Adolf Hitlers riksdagsövertagande 1933.

Hitler använde då en anlagd brand vid det tyska parlamentet, ”der Reichstag” i Berlin, för att införa en undantagslag som innebar inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

– Detta är ett Reichstag-ögonblick … führerns evangelium, ska Mark Milley ha sagt till medarbetare i Pentagon, enligt boken.

Läs även: Historien bakom Skellefteåhalsduken blir film

”De kan försöka”

Milley ska ha uttryckt oro för att Donald Trump skulle sätta ”brunskjortor på gatorna”. Generalen ska även ha talat med vänner och politiker om faran för en kupp.

– De kan försöka, men de kommer fanimej inte att lyckas, sade han till sina kollegor enligt boken och fortsatte:

– Det går inte att göra det utan militären. Det går inte att göra det utan CIA och FBI. Det är vi som har vapnen.

Mark Milley nominerades till sin toppost av Trump 2018.

Intervju med Trump

Mark Milley kommer inte att kommentera boken, enligt en av hans medarbetare, som poängterar att Milley inte säger att Trump är nazist, men att han var tvungen att reagera då han befarade att presidentens och hans anhängares retorik kunde leda till en sådan situation, rapporterar CNN.

Donald Trump ska ha låtit sig intervjuas av bokens författare i över två timmar.

Donald Trump har i ett uttalande upprepat sina falska påståenden om att han förlorade presidentvalet 2020 på grund av valfusk och säger samtidigt att han aldrig talat med någon om en kupp.

– Ledsen att behöva meddela detta, men ett val är min typ av ”kupp”, och om jag skulle göra en kupp är general Mark Milley en av de sista personer jag skulle vilja göra det med, säger han i uttalandet.

Författarna har intervjuat fler än 140 personer för boken, men många av dem är anonyma.

Läs även: Flera utreds efter intrånget i Kapitolium

TT Nyheter

fakta

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte som han höll på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sade den dåvarande presidenten.
De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter det att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende.

Fler än 500 personer har pekats ut för inblandning i stormningen.

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!