Facebook noscript imageUtrikesministern om Natoprocessen: ”Det har varit svårt att få klarhet”
TV & Pod
Utrikesministern om Natoprocessen: ”Det har varit svårt att få klarhet”

Under fredagen höll utrikesminister Tobias Billström (M) en pressträff tillsammans med Spaniens utrikes- och EU-minister José Manuel Albares Bueno. Efter pressträffen fick Bulletin en intevju med Billström angående processen för Sverige att bli medlemmar i Nato. Ungern är ett av länderna som inte godkänt Sverige än.
– Det har varit väldigt svårt att få klarhet i vad det egentligen är som skulle vara ett problem i det här sammanhanget, säger Tobias Billström till Bulletin-TV.

Trots att både Turkiet och Ungern inte godkänt Sverige som medlemmar i försvarsalliansen Nato är den svenske utrikesministern, Tobias Billström (M), förhoppningsfull till att Sverige blir fullvärdiga medlemmar i Nato inom kort.

Dels har Turkiet, enligt medier lovat att ratificera Sverige direkt efter valet, vem som än blir landets president.

– Jag har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, så kommer Sverige att bli godkänd som Natomedlem, säger McCaul till Politico.

Glädjer Billström

Uppgifterna gläder den svenske utrikesministern, även om han inte har fått dem bekräftade än. Han hoppas på ett svar när han möter den amerikanske utrikesministern Antony Blinken i Luleå i nästa vecka.

– Från svensk sida gläds vi natuuurligtvis åt varje besked som påverkar den svenska Natomedlemsansökan positivt. Så är det ju självklart. men jag kan inte värdera riktigheten i de här uppgifterna. Jag ser fram mot att ha direkta kontakter med den amerikanska regeringen. Det kommer jag ha i nästa vecka när utrikesminister Antony Blinken kommer till Lulå för att ha möte i Trade and Technology Council som en del i det svenska ordförandeskapet i EU. Då kommer jag att ha möjlighet att ha möjlighet att prata med honom direkt, säger Tobias Billström till Bulletin-TV

Val i Turkiet

Turikets ratificering av Sveriges medlemskap i Nato väntas, enligt Billström, bli klart efter valet. Inga förhandlingar pågår för tillfället, men tanke på det politiska läget i landet.

– Vi avvaktar utgången av parlament- och presidentvalet, nu är det sista omgången den 28 maj. Efter det räknar jag med att ha kontakt med min turkiske motpart.

Ungern har godkänt att Sverige får ansöka om medlemskap i Nato, men har ännu inte godkänt den svenska ansökan. Det är något som förbryllar den svenske utrikesministern och några förhandlingar pågår inte heller.

– Det har varit väldigt svårt att få klarhet i vad det egentligen är som skulle vara ett problem i det här sammanhanget, säger Tobias Billström till Bulletin-TV.

Läs även: USA-politiker: ”Turkiet kommer att godkänna Sveriges Natoansökan”

Tomas Hedlund