Facebook noscript imageVaccinet ska gå till medborgare – inte papperslösa
Carolin Dahlman
Krönikörer
Vaccinet ska gå till medborgare – inte papperslösa
Vaccinet ska gå till medborgare – inte papperslösa

Att den som befinner sig i landet olagligt ska gå före skattebetalande medborgare i kön är bortom orättvist. Lena Hallengren (S) måste ändra Folkhälsomyndighetens råd om att etnicitet och trångboddhet ska ge förtur.

KRÖNIKA. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson meddelade på torsdagen att den som har andra riskfaktorer än de rent medicinska behöver prioriteras i samtliga vaccinationsfaser. 

Han sa till SVT: ”Man behöver ta hänsyn till socioekonomiska faktorer som koppling till etnicitet, utbildningsnivåer, trångboddhet, befolkningstäthet i bostadsområden och förutsättningar att ta till sig och följa rekommendationer som skyddar mot smitta när man planerar för vaccinationskampanjerna.”

Etnicitet? Ska alltså personer födda i vissa länder prioriteras före andra? Hur har Folkhälsomyndigheten och regeringen tänkt bedöma exakt vilka som ska få förtur? Somalier eller syrier? Irakier eller finnar? Och hur bedöms detta med utbildning? Ska man komma till vaccinationscentraler med sitt cv? Vem ska kontrollera hur trångt man bor? 

Folkhälsomyndigheten gav dessutom instruktioner om att vaccinet nu ska gå till ”personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa”.

Debattören Rebecca Weidmo Uvell frågade i ett blogginlägg med rätta: ”Så om du fått ett utvisningsbeslut, eller kommit in i landet olagligt, och undanhåller dig myndigheterna ska du alltså ha rätt att GÅ FÖRE I KÖN för vaccin till den värsta pandemin världen skådat på länge? Jag baxnar faktiskt.”

Hon har helt rätt i den ilskan. Med tanke på att väldigt många vill ha vaccin och att det inte finns nog till alla i det här pressade läget borde de som är lydiga skattebetalande medborgare rimligen ha förtur framför alla dem som bor här utan att följa samma regler som oss andra, utan att betala skatter, utan att respektera svenska bestämmelser.

Och hur många är de papperslösa? Ingen vet med säkerhet hur många de är, till stor del eftersom de av naturliga skäl håller sig undan myndigheterna.

Och om papperslösa skulle utgöra en extra stor smittrisk, varför har vi inte fått veta det tidigare? Om Folkhälsomyndigheten anser att papperslösa är en extra risk får de säga det och gärna också berätta på vilken grund de anser det.

Nog kan uppenbara orättvisor leda till spänningar och regeringen måste lösa dessa genast

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett Facebookinlägg reagerade kraftfullt emot beskedet att ”materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter och levnadsvanor” ska vägas in när turordningen bestäms. 

Han vill att socialminister Lena Hallengren (S) ska klargöra exakt vad regeringen menar med detta, hur det är lagligt och rättvist och hur hon tänker sig att det ska fungera i praktiken. “Sortering på vaga grunder kan skapa motsättningar”, varnar han. 

Ja, nog kan uppenbara orättvisor leda till spänningar om man ger vaccin till dem som befinner sig här illegalt. Det är respektlöst mot skattebetalarna. Visst ska man göra sitt bästa för att stoppa smittspridningen, och det finns anledning att sätta in utbildningsinsatser för dem som inte kan svenska, men att ha detaljerade förturslistor som i praktiken blir omöjliga att ha koll på är inte en rimlig lösning. 

Finn ett annat sätt.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör på Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Läs den nationella planen som kom 4 feb här.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.