Facebook noscript imageVarannan ung klarar inte en ränta på sex procent
Ekonomi
Varannan ung klarar inte en ränta på sex procent
För många har det funnits en tro på evigt låga räntor. För dem kan inflationen bli en hård smäll. Foto: Gunnar Lundmark/TT
För många har det funnits en tro på evigt låga räntor. För dem kan inflationen bli en hård smäll. Foto: Gunnar Lundmark/TT

När riksbanken höjer räntan för att möta en galopperande inflation så rusar också boräntorna och andra räntor. För många unga som bara upplevt högkonjunktur kan det bli en chock som leder till att de måste lämna sin bostad.

Danske bank har gjort en undersökning där de konstaterar att varannan ung i Sverige inte klarar en räntehöjning till sex procent. Det varnas för en ekonomisk käftsmäll av Jennie Sandén som är privatekonom på Danske bank när hon intervjuas av Aftonbladet.

Hon menar att den kultur som finns hos många unga med en hög konsumtion delvis byggd på konsumentkrediter kommet att slå stenhårt. I ett läge där ekonomin snabbt försämras och räntan stiger kan räntan bli skyhög. Redan i dag är kortkrediter ofta upp mot tolv procent.

Danske banks prognos är att det kommer ytterligare två räntehöjningar från riksbanken under första halvåret. Styrräntan är i dag 2,5 procent.

Sandén menar också att det ännu inte gått upp för många svenskar hur allvarlig situationen är. Konsumtionen har gått ner, men inte i den omfattning som den borde. En fara som hon ser är att unga inte kommer att klara att betala sina lån och därför tvingas sälja lägenheter till lägre pris än de köpt dem för. Det skulle i så fall för många innebära att hela kontantinsatsen går förlorad.

Nyhetsredaktionen