Finländska Försvarsmakten har en del som kallas Gränsbevakningsväsendet, där man utbildar gräns- och social gränsjägare. Yle rapporterar nu att personer med specialdieter inte godkänns att gå utbildningen.
Personer som har specialdieter, till exempel vegetarianer eller personer med celiaki, godkänns inte att gå utbildningen för gräns- och social gränsjägare i den finländska armén, rapporterar Yle.
Alla typer av specialdieter är förbjudna vid gränsjägarutbdilningar, endast lindriga allergier accepteras. Gränsbevakningsväsendet är en del av den finländska Försvarsmakten och utbildar specialgränsjägare i Imatra och gränsjägare vid Lapplands gränsbevakningssektion och Norra Karelens gränsbevakningssektion.
Enligt Ville Juvonen, chef för gränsjägarekompaniet vid Norra Karelens gränsbevakning beror riktlinjerna på att trupperna utbildas för uppgifter i krävande undantagsförhållanden:
– Krigstida uppgifter är mycket krävande och det är mycket svårt att verkställa bespisningen. Med det här beslutet vill vi försäkra oss om att var och en får tillräckligt näringsrik mat också i undantagsförhållanden. Om kosten måste begränsas blir det mer invecklat, säger Ville Juvonen till Yle.
Det är den finländska Försvarsmakten som fattat beslutet och de vill inte kommentera motiveringarna bakom detta.
Tuff utbildning
Gräns- och specialgränsjägare har vid undantagsförhållanden bara med sig egna fältransoner, vilket är frystorkad mat. Ätbara växter räcker inte menar Juvonen:
– Visserligen har man ätit barkbröd under undantagstider. Men i krävande uppgifter kan en persons energiförbrukning vara över 6 000 kilokalorier. Det täcker man inte med barkbröd. För att få tillräckligt många kalorier krävs högklassig näring.
Enligt Juvonen har diskussioner förts om att ändra dessa regleringar, något som han inte ser något behov av:
– De nuvarande reglerna fungerar och vi har klarat oss bra. I militärt tänk är det som är möjligt och det som är förnuftigt två helt olika saker. I vår verksamhet utgår vi från undantagsförhållanden, och verksamheten är mycket lättare när det är enkelt, säger Juvonen.