Facebook noscript imageVIDEO: Magdalena Anderssons fadäs: ”Jamal El-Hamas”
Politik
VIDEO: Magdalena Anderssons fadäs: ”Jamal El-Hamas”

Under partiledardebatten i riksdagen blev det fel när Socialdemokraternas partiledare skulle försvara partikamraten Jamal El-Haj från anklagelser om att ha samröre med terrororganisationen Hamas. – Anklagar du Jamal El-Hamas för att vara en terrorromantiker, sade Andersson till Ulf Kristersson.

Det var när statsminister Ulf Kristersson (M) i debatten lyfte att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) deltagit i en konferens i Malmö som pekats ut av bland annat PLO som Hamaskopplad som Magdalena Andersson reagerade upprört.

– Anklagar du Jamal El-Hamas för att vara en terrorromantiker, sade Andersson till Ulf Kristersson och blev sedan tyst i flera sekunder. Sedan uppgav Magdalena Andersson känslosamt att Jamal El-Hajs sons hustrus familj dödats i Gaza under den israeliska militära operationen in i Gaza.

– Det är en fruktansvärd anklagelse Ulf Kristersson. Hur kan du göra så här, sade Magdalena Andersson.

Ämnet för partiledardebatten var EU.

Tidigare i debatten hade Magdalena Andersson attackerat Ulf Kristersson om Sverigedemokraternas syn på EU.

– Vad tycker Ulf Kristersson att Sverigedemokraternas förtäckta Swexitdebatt eller deras ungdomsförbunds öppna ställningstagande till Swexit sänder för signal till Ryssland, frågade Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson kontrade med att lyfta upp Natomotståndet inom Socialdemokraternas regeringsunderlag.

– Jag tror att Ryssland är väldigt mycket mer intresserad av vilka partier som vill gå med i Nato. Och vilka som vill stå utanför Nato. Där är halva socialdemokratins regeringsunderlag emot den enskilt viktigaste säkerhetsreformen i modern tid, sade Kristersson.

Ebba Busch uttryckte deltagande med Jamal El-Hajs familj när det blev hennes tur att debattera med Magdalena Andersson. Samtidigt återupprepade hon den kritik hon tidigare gett mot Magdalena Andersson om antisemitism inom Socialdemokraterna.

– Man måste hålla rent i egna led och se till att den antisemitism, den moderna antisemitismen, som nu flödar på gator och torg, får ett tydligare fördömande. Även inom vänsterled, sade Ebba Busch.

Björn Söder kom upp

Magdalena Andersson svarade med att hänvisa till en undersökning som visar att det är vanligast förekommande med antisemitism bland SD-väljare och näst mest bland KD-väljare.

– Det som vore bra nu är om regeringspartierna äntligen kunde komma fram till är att när antisemitismen ökar i Europa... Vi har en organisation som ska kämpa för minoriteters rättigheter, nämligen OSSE-delegationen. Att den svenska OSSE-delegationen inte längre leds av en person (Björn Söder, reds anm) som inte anser att judar kan vara svenskar, svarade Magdalena Andersson och fyllde på:

– Ta ansvar för antisemitismen, i regeringsunderlaget!

Pelle Zackrisson